Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοινώνει σήμερα ότι 100 επιστήμονες υψηλού επιπέδου θα λάβουν επιχορηγήσεις «Απόδειξης της ιδέας» (Proof of Concept) οι οποίες χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».
Οι επιχορηγήσεις «Απόδειξης της ιδέας» απευθύνονται σε ερευνητές και ερευνήτριες που έχουν ήδη λάβει επιχορήγηση από το ΕΣΕ και επιθυμούν να περάσουν την έρευνά τους σε ένα επόμενο στάδιο, διερευνώντας τις πιθανές εφαρμογές των ανακαλύψεών τους, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η τελευταία δέσμη επιχορηγήσεων περιλαμβάνει το 2000ό έργο που λαμβάνει χρηματοδότηση αυτού του είδους: το έργο DeepSpacePULSE, με επικεφαλής την αστροφυσικό Νάντα Ρέα από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας.
Η Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά:
«Από το 2011 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι επιχορηγήσεων από το ΕΣΕ έχουν λάβει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις “Απόδειξης της ιδέας”. Χάρη στη χρηματοδότηση του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” μπόρεσαν να μετατρέψουν τις ρηξικέλευθες ανακαλύψεις τους σε καινοτομίες. Αυτοί οι ερευνητές και οι ερευνήτριες αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά τα σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με χρηματοδότηση της ΕΕ. Συγχαίρω θερμά την καθηγήτρια Νάντα Ρέα και όλους τους άλλους ερευνητές και ερευνήτριες που θα λάβουν επιχορηγήσεις “Aπόδειξης της ιδέας”».
Στόχος του έργου DeepSpacePULSE είναι η διευκόλυνση της εξερεύνησης του διαστήματος. Επί του παρόντος, τα διαστημικά σκάφη και οι δορυφόροι χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ανταλλάσσουν τις απαραίτητες πληροφορίες πλοήγησης με τους επίγειους συντονιστές των αποστολών.
Η καθηγήτρια Νάντα Ρέα θα χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για να δοκιμάσει τη βιωσιμότητα ενός νέου συστήματος πλοήγησης ερευνητικών διαστημικών σκαφών, όπως δορυφόρων που πραγματοποιούν μακροχρόνιες αποστολές στα βάθη του διαστήματος. Το σύστημα αυτό θα αξιοποιεί τις ιδιότητες προσανατολισμού των αστέρων πάλσαρ για τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας αυτόνομης πλοήγησης. Η λύση αυτή αναμένεται να είναι ανταγωνιστική στη δημόσια και την ιδιωτική εξερεύνηση του διαστήματος.
Οι επιχορηγήσεις, ύψους 150.000 ευρώ η καθεμία, βοηθούν τις ερευνήτριες και τους ερευνητές να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις ανακαλύψεις της έρευνας και την πρακτική εφαρμογή τους και να περάσουν στις πρώτες φάσεις της εμπορικής τους αξιοποίησης.