Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

ΕΕ και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit

Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν ΕΕ – Βρετανία σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σε λίγη ώρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

 

«Όλα όσα υποσχεθήκαμε στον βρετανικό λαό κατά το δημοψήφισμα του 2016 και με τις γενικές εκλογές το περασμένο έτος, επιτυγχάνονται με αυτή τη συμφωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση σύμφωνα με το BBC.

Τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι η χώρα ανακτά ξανά τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων και του εμπορίου της. Τονίζει ότι η συμφωνία συνιστά πολύ καλά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Λονδίνο αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία που επιτυγχάνεται με την ΕΕ με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. Σημειώνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί και από τις δύο πλευρές, καλύπτοντας εμπορικές συναλλαγές αξίας 668 δισ. λιρών για το 2019.

«Ολοκληρώσαμε το Brexit και τώρα μπορούμε να επωφεληθούμε πλήρως από τις εξαιρετικές διαθέσιμες ευκαιρίες που έχουμε ως ένα ανεξάρτητο εμπορικά κράτος, προχωρώντας εμπορικές συμφωνίες με άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν», είπε η πηγή αυτή.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων