Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση τη Δευτέρα εναντίον της λήψης μέτρων που θα έβλαπταν τη συνταγματική τάξη μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής.
«Ήμασταν οι πρώτοι κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής νύχτας που υποστηρίξαμε ότι τα νόμιμα θεσμικά όργανα έπρεπε να προστατευθούν», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την οποία πρόκειται επίσης να παρακολουθήσει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry.
Η Mogherini συνέχισε λέγοντας «Εμείς είμαστε εκείνοι που λένε σήμερα ότι το σύνολο των κανόνων δικαίου πρέπει να προστατευτεί στη χώρα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε μέτρα τυχόν ληφθούν από την τουρκική κυβένηση μακριά από αυτό το πλαίσιο».
Η ίδια επίσης ανέφερε: «Οι δημοκρατικοί και νόμιμοι θεσμοί απαιτείται να προστατευθούν. Σήμερα, θα πούμε, μαζί με τους υπουργούς ότι αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι το κράτος δικαίου και το σύστημα ελέγχων δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αντίθετα, θα πρέπει να προστατευθούν για το καλό της ίδιας της χώρας. Γι ‘αυτό θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα».
Κάποιοι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους σχετικά με γεγονότα μετά το πραξικόπημα. Ο επίτροπος της ΕΕ, Johannes Hahn, ο οποίος ασχολείται με το αίτημα ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, ανέφερε ότι είχε την εντύπωση πως η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει λίστες συλλήψεων, συμπεριλαμβανομένων σε αυτές και δικαστών, ακόμη και πριν λάβει χώρα το πραξικόπημα.
«Φαίνεται τουλάχιστον σαν κάτι να είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι είναι διαθέσιμοι, πράγμα που δείχνει ότι είχαν καταρτιστεί προ πολλού και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο στάδιο», τόνισε ο Hahn και κατέληξε λέγοντας: «Είμαι πολύ ανήσυχος. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν».
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Didier Reynders, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις συλλήψεις των δικαστών, αλλά και ως προς την πρόταση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επαναφορά της θανατικής ποινής ως τιμωρία για τους συνωμότες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Reynders, «αυτό θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα στους δεσμούς της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η κατάργηση της θανατικής ποινής, όπως έπραξε η Τουρκία το 2004, προτού εκκινήσει η επίσημη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική της ένταξη στους κόλπους της Ένωσης.
Σε αυτή τη βάση ο Reynders τόνισε ακόμη: «Δεν μπορούμε να το διανοηθούμε αυτό από μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί, να καταδικάσουμε μεν το πραξικόπημα, αλλά η πολιτική απάντηση σε αυτό θα πρέπει να σέβεται το κράτος δικαίου».
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault, δήλωσε από την πλευρά του: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια στρατιωτική δικτατορία, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί, σχετικά με το ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πολιτικό σύστημα που θα παρεκτρέπεται από τη δημοκρατία… Το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατήσει… χρειαζόμαστε μια δυνατή και κυρίαρχη κυβέρνηση, αλλά χρειαζόμαστε και τη δημοκρατία».
Πηγές: Reuters, Euronews