Οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. κατά των μονοπωλίων της αγοράς απήγγειλαν κατηγορίες κατά της Apple για την επιβολή περιορισμών στο Κατάστημα Εφαρμογών της (App Store) που ανάγκασαν όσους αναπτύσσουν τις εφαρμογές, να χρησιμοποιήσουν το δικό της σύστημα πληρωμών εντός των εφαρμογών, αποτρέποντας τους να ενημερώσουν τους χρήστες για άλλες δυνατότητες αγορών.
Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακολούθησε την καταγγελία της σουηδικής Spotify που προσφέρει μουσικές υπηρεσίες μέσω τεχνολογίας streaming, πριν από δύο χρόνια.
«Οι κανόνες της Apple στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά για τις υπηρεσίες προσφοράς μουσικής μέσω streaming, αυξάνοντας το κόστος για τους ανταγωνιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές μουσικής μέσω streaming. Αυτό οδηγεί από την πλευρά του, σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σχετικά με τις δικές τους συνδρομές σε εφαρμογές μουσικής στις συσκευές IOS» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για την πρώτη κατηγορία παραβίασης του κανονισμού των μονοπωλίων που απαγγέλλει η Ε.Ε. κατά της Apple, ενώ είναι μία εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή υψηλού προστίμου, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 10% των παγκόσμιων εσόδων της Apple.
Τι απαντά η Apple
Από τη μεριά της, η Apple ανακοίνωσε ότι η κατηγορία των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. για παραβίαση των κανόνων μονοπωλίων της αγοράς, μέσω της επιβολής περιορισμών στο App Store των εφαρμογών της, είναι «το αντίθετο του υγιούς ανταγωνισμού».
«Η Spotify έγινε η μεγαλύτερη υπηρεσία μουσικών συνδρομών παγκοσμίως και είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε σε αυτό» ανέφερε η ανακοίνωση της Apple.
«Για μία ακόμη φορά, θέλουν όλα τα οφέλη από το App Store, αλλά δεν νομίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν κάτι για αυτό. Η επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της Spotify, είναι το αντίθετο το υγιούς ανταγωνισμού» πρόσθεσε η ανακοίνωση της Apple.
Ρωσικό πρόστιμο στην Apple
Την Τρίτη, η ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 12,1 εκατ. δολαρίων στην Apple. Η FAS δήλωσε ότι η διανομή εφαρμογών για κινητά από την Apple μέσω του λειτουργικού συστήματος iOS είχε ως αποτέλεσμα να δώσει στα δικά της προϊόντα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από τη ρωσική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας «Kaspersky Lab», σύμφωνα με την οποία μια νέα έκδοση της εφαρμογής Safe Kids είχε απορριφθεί από το λειτουργικό σύστημα της Apple.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters