Καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να ανοίξει τα εξωτερικά της σύνορα σε ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης από 1ης Ιουλίου, ΗΠΑ και τη Βραζιλία φαίνεται ότι μένουν εκτός, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν σχέδια βάση των οποίων μόνο ένας περιορισμένος αριθμός χωρών βρίσκεται στον κατάλογο με αυτές που θεωρούνται ασφαλείς για την επανεκκίνηση πτήσεων προς την ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τα κριτήρια για τις χώρες στις οποίες θα επιτρέπεται η επανεκκίνηση των ταξιδιών προς την Ευρώπη. Βασική προϋπόθεση θα είναι η καλή επιδημιολογική εικόνα που σημαίνει ποσοστά μόλυνσης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό θα εμπόδιζε τα ταξίδια από μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αντιθέτως θα επιτρέπονται τα ταξίδια από προς και την Κίνα.
Οι χώρες που αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως είναι περίπου 50 σύμφωνα με προκαταρκτικές λίστες που έχει δει το POLITICO. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στις ΗΠΑ να επιβραδύνουν τα τεστ κορωνοϊoύ, ωστόσο, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας του το διέψευσε την ίδια μέρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δύο εβδομάδες τόνισε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ «πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο χωρών εκτός ΕΕ για τις οποίες μπορούν να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από την 1η Ιουλίου, ο οποίος θα επανεξετάζεται σε τακτική βάση.
«Οι διπλωμάτες συμφωνούν ότι από τα βασικά κριτήρια θα πρέπει να είναι η αναλογία κρουσμάτων στον πληθυσμό, στην ΕΕ σήμερα ανέρχεται σε 16 περιπτώσεις κατά μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιέζουν να ληφθούν υπόψη και άλλα δεδομένα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα ποσοστά της διενέργειας τεστ κορωνοϊού, τον αριθμό των ασθενών σε εντατικές ή την ετοιμότητα των χωρών, για παράδειγμα όσον αφορά τις νοσοκομειακές δομές- καθώς και την αξιοπιστία των δεδομένων.
Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφωνίες σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξακολουθεί να έχει συγκριτικά υψηλό ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μετάβασης στο Brexit, το Λονδίνο εξακολουθεί να θεωρείται μέρος της ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο τρίτων χωρών, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλα τα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν. Εάν τα εσωτερικά σύνορα δεν είναι πλήρως ανοιχτά πριν από την 1η Ιουλίου, αλλά επιτρέπονται άνθρωποι από τρίτες χώρες, «αυτό θα είναι χαοτικό», λέει άλλος διπλωμάτης. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον δήλωσε στις αρχές Ιουνίου ότι πρέπει πρώτα να αρθούν οι περιορισμοί στα εσωτερικά σύνορα και μετά να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι Βρυξέλλες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα χαοτικό άνοιγμα που μπορεί να οδήγησε σε ένα νέο γύρο lockdown με κλείσιμο συνόρων. Δύο λίστες που εκπονήθηκαν από την κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ περιλαμβάνουν χώρες που έχουν νέα κρούσματα ιού σε ποσοστό ίσο ή μικρότερο από αυτό της ΕΕ. Η πρώτη περιλαμβάνει 47 χώρες με ποσοστό μόλυνσης κάτω από 16 κρούσματα ανά 100.000 άτομα. Η δεύτερο, που καλύπτει ένα εύρος 16-20 ανά 100.000, απαριθμεί 54 χώρες.
Η Κίνα, το Βιετνάμ και η Αυστραλία περιλαμβάνονται και στις δύο λίστες, ενώ ο Καναδάς, η Τουρκία και η Αίγυπτος περιλαμβάνονται μόνο στην πιο διευρυμένη λίστα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επιτροπή ανέφερε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η περιοχή η οποία θα ήθελε να ανοίξει εκ νέου το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, οι λίστες δείχνουν μια περίπλοκη εικόνα, καθώς η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στη Σερβία και τη Βοσνία, το ποσοστό μόλυνσης είναι χαμηλότερο, αλλά αυξάνεται.