Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΕΕ: Σχέδιο 100 δισ. ευρώ για πανευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης ανεργίας

Iσχυρή χρηματοδότηση, έως και 100 δισ. ευρώ, μέσω δανεισμού, σε κράτη-μέλη για τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων, προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, σύμφωνα με τους Financial Times. Το σχέδιο θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προτείνουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλήττονται από την πανδημία.

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για την άντληση πόρων για ένα σύστημα αντασφάλισης 80 ως 100 δισ. ευρώ για χώρες που αντιμετωπίζουν αλματώδη αύξηση της ανεργίας.

Με βάση τα σχέδια, η ΕΕ θα παρέχει δάνεια στις κυβερνήσεις που χρειάζονται βοήθεια για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης και των ανέργων.

Θα υπάρχουν όρια στο ποσό της στήριξης που θα είναι διαθέσιμο για κάθε χώρα.

Η Ε.Ε. θα συγκεντρώσει τους πόρους του ταμείου μέσω δανεισμού ο οποίος θα έχει ως εγγύηση κεφάλαια του κοινοτικού προϋπολογισμού που δεν έχουν διατεθεί και ενδεχομένως και εγγυήσεις από κυβερνήσεις κρατών μελών.

Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης θα εγκρίνει το σχέδιο το οποίο αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.Pixabay

Η ιδέα της δημιουργίας ενός συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας βρίσκεται εδώ και καιρό στους στόχους της Κομισιόν, ωστόσο η κρίση του κορωνοϊού ανάγκασε τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν για την πανδημία, το οποίο έχουν δει οι Financial Times, προειδοποιεί ότι «τα προσωρινά στοιχεία για την ανεργία έχουν εκτοξευτεί». «Δεδομένου του απότομου και σημαντικού αντίκτυπου του σοκ στην απασχόληση, τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των απολυμένων καθίστανται επιτακτικά» επισημαίνεται στο έγγραφο με ημερομηνία 30 Μαρτίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων