Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

ΕΕ: Σκέψεις για επιβολή βίζας στην είσοδο κατοίκων τρίτων χωρών

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην παρούσα ανάλυση θα παρουσιαστεί το πρόβλημα της λάθρομετανάστευσης, αλλά και η πρόταση που συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο μετά από εισήγηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σχετικά με την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται μία συνεχιζόμενη αύξηση. Συγκεκριμένα σε στοιχεία του 2010 παρατηρούμε μία αύξηση της τάξης του 4% συνολικά από πολίτες κρατών τρίτων χωρών.

Ραγδαία αύξηση στην μετανάστευση πολιτών από τρίτες χώρες παρατηρείται στην Λετονία με 15%, στην Εσθονία με 17%, στην Ισπανία με 7,3% και στην Ελλάδα με 7%, ενώ οι χώρες της ΕΕ με την μικρότερη μετανάστευση από πλευράς πολιτών τρίτων χωρών είναι η Ιρλανδία, η Λιθουανία και η Πολωνία.

Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που είναι πολίτες εκτός ΕΕ προέρχεται από την Τουρκία και Μαρόκο.

Έπειτα, λοιπόν, από αίτημα πολλών χωρών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου συνεδρίασε στις 8 Απριλίου και αποφάσισε να προτείνει προς ψήφιση την επιβολή βίζας στην είσοδο των πολιτών τρίτων χωρών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών τέθηκε το θέμα της επιβολής βίζας προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση αυτή αποφάσισε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν την δυνατότητα προσωρινής επιβολής του μέτρου της βίζας μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ψηφίζοντας για την αναθεώρηση του κανονισμού έκδοσης της βίζας οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν μία διάταξη, η οποία αναφέρει οτι σε περίπτωση που μία τρίτη χώρα συνεχίσει να επιβάλλει τέτοιες πρακτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει την δυνατότητα να επιβάλλει την έκδοση της βίζας στους πολίτες της χώρας αυτής.

Σε δήλωση του για αυτό το θέμα ο Agustín Díaz de Mera, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος και εισηγητής του νομοσχεδίου, αναφέρει: «Η αρχή της αμοιβαιότητας που προβλέπει ότι κάθε τρίτη χώρα που χαίρει εξαίρεσης από την έκδοση βίζας για είσοδο των πολιτών της στην ΕΕ πρέπει να ανταποδώσει πλήρως είναι στοιχείο κλειδί της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις.»

Έπειτα από την έγκριση της αναθεώρησης του κανονισμού έκδοσης της βίζας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα επόμενα βήματα είναι να εγκριθούν αυτές οι αλλαγές από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν κατακλείδι, μέσα από αυτήν την σύντομή ανάλυση παρατηρείται η προσπάθεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εφαρμογή μίας πολιτικής, η οποία συνιστά λύση για ένα τόσο διαδεδομένο πρόβλημα, όσο είναι η μετάναστευση. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ χωρίς διακρίσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img