Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

ΕΕ: Ξεκινά νομικές ενέργειες μετά την έγκριση του αμφιλεγόμενου σχεδίου για το Brexit

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι έστειλε επίσημη προειδοποιητική επιστολή στη Μεγάλη Βρετανία αναφορικά με το σχέδιό της να παρακάμψει τη συμφωνία για το Brexit, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την εκκίνηση των νομικών διαδικασιών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έγκριση που πήρε από τους Βρετανούς βουλευτές το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την Εσωτερική Αγορά, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών παραδέχονταν ότι η νομοθεσία ίσως οδηγήσει τη χώρα στην παραβίαση του διεθνούς Δικαίου.

«Αν υιοθετηθεί ως έχει, θα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρωτόκολλο της Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Η προθεσμία έληξε χθες. Οι προβληματικές διατάξεις δεν έχουν καταργηθεί, επομένως σήμερα το πρωί η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία επί παραβάση».

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, η βρετανική κυβέρνηση έχει προθεσμία ενός μήνα για να απαντήσει, παραθέτοντας τις παρατηρήσεις της. Ξεκαθαρίζει δε ότι η ΕΕ παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων