Αν υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο μέσα στην κρίση, είναι η ανάδειξη καλών ιδεών και καλών πρακτικών που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες. Κι αυτό δεν είναι ζητούμενο μόνον του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων αλλά και του δημοσίου. Τώρα, θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα: κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες υπάρχει χώρος στο δημόσιο για καλές ιδέες και καλές πρακτικές; Ασφαλώς υπάρχει, αρκεί οι επικεφαλής νευραλγικών μονάδων του δημοσίου να βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει και να μην ακολουθούν την πεπατημένη της επαιτείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει δείξει μέχρι σήμερα πολλά θετικά δείγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Και συνεχίζει να το κάνει. Μαθαίνω λοιπόν ότι έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα παροχής υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στις κύριες πύλες που παρατηρείται εισροή μεταναστών.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η εισροή παράνομων μεταναστών από πολλά και διαφορετικά σημεία του πλανήτη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σε τέτοια μεγάλα ζητήματα όμως δεν ωφελούν οι ρητορικές και οι ακρότητες. Δεν ωφελεί ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να λέμε «δεν υπάρχει πρόβλημα», ούτε να δείχνουμε τους μετανάστες με το δάκτυλο και να λέμε «πετάξτε τους στη θάλασσα». Οι ιδεολογικές ακρότητες ποτέ δεν βοήθησαν στο να δοθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Πραγματική λύση είναι αυτό που θέλει να οργανώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε κάθε μετανάστης και πρόσφυγας που περνάει τα σύνορα της χώρας και ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ως προς την παραμονή του ή μη στη χώρα, θα πρέπει για το διάστημα που θα βρίσκεται σε κάποιο κέντρο διαμονής να παρακολουθείται ιατρικά και να έχει την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Έτσι η πολιτεία κάνει και το ανθρωπιστικό της καθήκον αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία από μεταδοτικά νοσήματα και επιτυγχάνεται η ανίχνευση τυχόν επιδημιών σε πρώιμο στάδιο που είναι και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ λοιπόν σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που δίνει απαντήσεις στις ανάγκες αυτές, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Το Πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας. Αυτό λοιπόν που έχει μεγάλη αξία για την προώθηση του Προγράμματος είναι η καλή συνεργασία.
Γενική Γραμματέας Πρόνοιας είναι η Έφη Μπέκου. Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και διαδρομή και με αναγνωρισμένες ικανότητες. Επειδή συμβαίνει να γνωριζόμαστε από παλιά, της λέω: Έφη, πάρ’ το πάνω σου! Μην περιμένεις ούτε από υπηρεσίες, ούτε από καρεκλοκένταυρους γραφειοκράτες. Είναι μια καλή ιδέα, μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που λαμβάνουν όλο και οξύτερη ιδεολογική φόρτιση. Διότι δεν αρκεί η ελληνική πολιτεία να καταγγέλλει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, πρέπει ταυτόχρονα να είναι επαρκής και στην προστασία του Έλληνα πολίτη.
ΥΓ: Η πραγματική μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στο δημόσιο είναι να μάθει ο ένας φορέας να συνεργάζεται με τον άλλο. Εν προκειμένω λοιπόν η ευκαιρία που έχουν Υπουργείο Εργασίας και ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να δώσουν όχι μόνο ένα καλό αποτέλεσμα για την κοινωνία αλλά κι ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το δημόσιο.