Σε επενδύσεις στις γειτονικές χώρες στρέφονται ξανά οι εγχώριες τράπεζες, ύστερα από περισσότερα από 15 έτη συρρίκνωσης, με όχημα τα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν ήδη μία διετία και αναμένεται να διατηρηθούν και το τρέχον έτος.
Ένα μέρος αυτών των κερδών, τα οποία προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα τα διανείμουν στους μετόχους τους, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα, για πρώτη φορά ύστερα από 16 έτη. Για την υπόλοιπη κερδοφορία τους, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναζητούν γωνία εισόδου σε γειτονικές ή μη αγορές, όπου διαβλέπουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023, η κερδοφορία που καταγράφουν από την έκθεσή τους σε ξένες αγορές ανήλθε σε 661 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 13% των ομιλικών κερδών προ φόρων. Σημαντικότερη συμβολή στα κέρδη από το εξωτερικό έχουν οι θυγατρικές στην Κύπρο και στη Βουλγαρία και μικρότερη οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Αναλυτικά, τα μελλοντικά σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτός συνόρων διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:
Eurobank
Ιδιαίτερη έμφαση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Eurobank έχει η κυπριακή αγορά όπου λειτουργεί ήδη εδώ και χρόνια, με σημαντική επιτυχία και κερδοφορία, η 100% θυγατρική της, Eurobank Κύπρου. Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση έχει εξαγγείλει επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στη γειτονική χώρα μέσω της εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα.
Μόλις την προηγούμενη Τρίτη η τράπεζα ανακοίνωσε την κατάθεση αιτήματος για δημόσια πρόταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και αναμένεται να λάβει σύντομα το πράσινο φως, ώστε να ενισχύσει το ποσοστό της από 55,3% όπου βρίσκεται σήμερα σε άνω του 60%. Η κυπριακή αγορά, πάντως, θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη του Ομίλου Eurobank προς Ανατολάς καθώς, λόγω της στρατηγικής της θέσης, αναμένεται να λειτουργήσει ως ορμητήριο της Eurobank προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Εμιράτων και της Ινδίας.
Αυτό είχε επισημάνει με δηλώσεις του επί κυπριακού εδάφους τον περασμένο Μάρτιο ο CEO Φωκίων Καραβίας, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη εργασιών και τη συνεργασία του ομίλου με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας – “οικονομίες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, αναμένουμε να έχουν πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στόχος είναι, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος, η Κύπρος να αποτελέσει την πύλη εισόδου εταιρειών από τις χώρες αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Alpha Bank
Ψηλά θέτει τον πήχη της στρατηγικής συνεργασίας με τον ιταλικό κολοσσό UniCredit η Alpha Bank, οκτώ μήνες μετά το πολύκροτο deal που ανακοίνωσε η συστημική τράπεζα, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της με είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο τραπεζών, η Alpha Bank διατήρησε ποσοστό 9,9% στη νέα, συγχωνευμένη τράπεζα στη Ρουμανία –την τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα– με τη συμμαχία των δύο να επεκτείνεται σε εμπορικές συμφωνίες για διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, καθώς και δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ο CEO Βασίλειος Ψάλτης ενίσχυσε τις προσδοκίες για νέα πεδία όπου θα μπορούσε να επεκταθεί η συμμαχία με τη UniCredit, με τους δύο εταίρους να εξετάζουν πέραν της συνεργασίας τους σε επίπεδο asset management, bancassurance και την επέκταση των διασυνοριακών συνεργασιών τους. Οι δύο πλευρές, δήλωσε ο κ. Ψάλτης, εξετάζουν ενδελεχώς τις δυνατότητες συνεργασιών σε μια σειρά άλλων αντικειμένων, όπως η αγορά συναλλάγματος, τα κοινοπρακτικά δάνεια κ.ά., με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα, οπότε θα έχουν οριστικοποιηθεί οι συνέργειες.
Τράπεζα Πειραιώς
Το πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς εντός του μήνα για το νέο, ψηφιακό της εγχείρημα, τη “neobank” Snappi, την οποία έχει συστήσει σε συνεργασία με τον έτερο μέτοχο, την ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Natech με έδρα στα Ιωάννινα. Στόχος της Πειραιώς είναι να επεκταθεί σε αγορές του εξωτερικού μέσω μιας εναλλακτικής, ψηφιακής οδού.
Και αυτό, διότι η Snappi έχει στόχο την προσφορά σύγχρονων τραπεζικών υπηρεσιών και την προσέλκυση νεότερων ηλικιών που αποφεύγουν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Πειραιώς, το 2024 θα είναι “έτος Snappi”, ενώ το 2026 η neobank θα διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους, σύμφωνα με το μοντέλο “embedded finance”. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η Πειραιώς προβλέπει διεθνή επέκταση της Snappi έως το 2030 και συνεργάτες σε επίπεδο “banking as a service” από διαφορετικές χώρες. Η βεντάλια των προϊόντων της θα έχει εμπλουτιστεί με λύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εύπορους πελάτες.
Εθνική Τράπεζα
Σταθερή παρουσία διατηρεί η Εθνική Τράπεζα στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναζητά νέες ευκαιρίες επένδυσης των υψηλών κερδών που καταγράφει τις τελευταίες χρήσεις. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν τη Βόρεια Μακεδονία (Stopanska), τη Μάλτα (NBG Malta), την Κύπρο (ΕΤΕ Κύπρου) και την Αίγυπτο (ETE Αιγύπτου). Οι ανωτέρω θέσεις της αποφέρουν συνολικά έσοδα 31 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 13 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2023.
Κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων, ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, επισήμανε ότι “πρωταρχικός στόχος μας παραμένει η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας στην ελληνική αγορά”. Ωστόσο, τόνισε ότι η τράπεζα διερευνά ευκαιρίες για διεύρυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό, μέσω της συμμετοχής σε κοινοπρακτικά δάνεια. Σημειώνεται ότι το 2023 η τράπεζα κατέγραψε χορηγήσεις προς corporate εταιρείες του εξωτερικού άνω των 250 εκατ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικών δανείων.
Βάσω Αγγελέτου
Πηγή capital.gr