Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Εφορία: Οι πέντε αλλαγές στη φετινή φορολογική δήλωση

Τρεις αλλαγές στο φετινό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, και δύο μεταβολές στους κανόνες υπολογισμού των φόρων για τα εισοδήματα του 2019 αποκαλύπτει η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή με την οποία καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο των εντύπων των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στην κατάργηση του πίνακα 10 που βρισκόταν στο τέλος της φορολογικής δήλωσης κι όπου τα προηγούμενα χρόνια δηλώνονταν από τους φορολογούμενους οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους στους οποίους επιθυμούσαν να λαμβάνουν τις επιστροφές φόρου.

Η τελική μορφή του εντύπου Ε1, όπως οριστικοποιήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. και δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει, συγκεκριμένα, ότι:

Καταργήθηκε ο πίνακας 10 ο οποίος βρισκόταν στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας του εντύπου και στον οποίο οι φορολογούμενοι ανέγραφαν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών, προκειμένου η Α.Α.Δ.Ε. να πιστώνει αυτόματα στους λογαριασμούς τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνταν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., από φέτος, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης επιστρεπτέο ποσό φόρου και συνεπώς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο συνιστάται και βεβαιώνεται απαίτηση του υπόχρεου και του/της συζύγου/ΜΣΣ για επιστροφή φόρου, θα εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του αριθμού ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση.

Τα ποσά των διδάκτρων που κατέβαλαν το 2019 οι φορολογούμενοι σε ιδιωτικά σχολεία θα είναι φέτος αναρτημένα σε πληροφοριακό πίνακα που θα εμφανίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του σχετικού κωδικού 769 του πίνακα 5.

Προστέθηκαν στον πίνακα 2 στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1 οι νέοι κωδικοί 039-040 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που απέκτησαν στην αλλοδαπή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων