Μόλις σε λίγες ώρες το κοινοβούλιο της πΓΔΜ θα κληθεί να ψηφίσει επί της πρότασης που καταθέτει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις αρμόδιες επιτροπές και πλέον αύριο Τρίτη οι 120 βουλευτές καλούνται να τοποθετηθούν. Σε περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες
Σε περίπτωση υπερψήφισης για τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος το Κοινοβούλιο ορίζει χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου ο εισηγητής της πρότασης συντάσσει τα σχέδια των τροπολογιών. Στη συνέχεια τα σχέδια αυτά κατατίθενται στο Κοινοβούλιο και κοινοποιούνται στους βουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, το αργότερο εντός 30 ημερών για την συζήτηση των σχεδίων των τροπολογιών. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης διεξάγεται ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών.
Στο τρίτο στάδιο η τελική πρόταση κατατίθενται στο Κοινοβούλιο και κοινοποιούνται στους βουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τέλος, ορίζεται ημερομηνία συνεδρίασης της ολομέλειας το αργότερο εντός 30 ημερών και η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία η οποία απαιτεί και πάλι 80 βουλευτές.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε για μια ακόμη φορά τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να ψηφίσουν επί των συνταγματικών τροπολογιών. «Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια συναίνεση, μια ενότητα, κάτι πίσω από το οποίο θα σταθούμε μαζί» είπε ο Ζάεφ προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι σχεδόν τα μόνα πράγματα που μας ενώνουν τόσο πολιτικά όσο και εθνικά.
Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι ότι μίλησε με όλους τους βουλευτές και ότι ξέρει ότι «ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης φοβούνται να χάσουν αυτή την ευκαιρία». Ωστόσο πρόσθεσε πως «χωρίς την αντιπολίτευση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στο Κοινοβούλιο. Έχουμε βουλευτές, δεν έχουμε όμως την πλειοψηφία των δύο τρίτων».
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έστειλε το μήνυμα του και μέσω Facebook. «Οι πολίτες επιδιώκουν σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Ο μόνος τρόπος για αυτούς τους στόχους είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την EE. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει» έγραψε χαρακτηριστικά.
Την εβδομάδα που πέρασε πολλά δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι βουλευτές του VMRO-DPMNE δέχονται απειλές. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα εξετάσει αναφορές πως μέλη της αντιπολίτευσης που μπορεί να θέλουν να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών δέχονται απειλές για την ζωή τους. «Κανένας στην Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και νομοθετών. Οι νομοθέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Meta, απειλές εξαπέλυσε και ο ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος «Ενωμένη Μακεδονία». «Εκείνοι οι βουλευτές του VMRO-DPMNE που θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών και υπέρ της εξάλειψης του ονόματος της χώρας μας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι καν σε θέση να φτάσουν τα σύνορα στην προσπάθεια τους να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε ο Janko Bacev.
Ωστόσο, δημόσια κανένας από τους 48 βουλευτές του VMRO δεν έχει παραπονεθεί ότι λαμβάνει απειλές για την ζωή του. Μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε, όμως, με ανώνυμες δηλώσεις στο δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ερευνητική δημοσιογραφία BIRN, ότι έχει δει με τα μάτια του ορισμένα από τα απειλητικά μηνύματα που φθάνουν στους βουλευτές του VMRO. «Μηνύματα στα κινητά που δεν απειλούν μόνο τις ζωές των βουλευτών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειες τους… έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά», είπε στο BIRN η πηγή του VMRO. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που είναι «ύποπτοι» ότι θα παρακούσουν την γραμμή του κόμματος και θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το κλίμα στα Σκόπια εμφανίζεται περισσότερο πολωμένο από ποτέ ενώ οι παρασκηνιακές πιέσεις έχουν ενταθεί και σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αναλυτές εντάσσουν και τη διενέργεια έξι νέων ερευνών σε βάρος πρώην και νυν στελεχών του VMRO που διέταξε ο ανακριτής, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας τα περί «πολιτικής δίωξης».
Λίγα 24ωρα πριν, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι ανώνυμη πηγή από το ΕΛΚ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του VMRO έχει εξαγριώσει αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οποίοι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο αποπομπής του σκοπιανού κόμματος από τις βάσεις του.
Σύμφωνα με την πηγή, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προειδοποιώντας τον ότι εάν το κόμμα του εμποδίσει μια δημοκρατική κοινοβουλευτική συζήτηση για την έγκριση της συμφωνίας, «θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες».
Στην ίδια γραμμή και ο Γιοχάνες Χαν. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κατήγγειλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard τις απειλές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, VMRO, προς τα μέλη του, τα οποία θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι απαραίτητη, ώστε να μετονομαστεί η χώρα επί τη βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.