Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Έφτασε και στην Ιταλία ο θανατηφόρος ιός MERS

Ο θανατηφόρος ιός MERS εξαπλώθηκε και στην Ιταλία σύμφωνα με δηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ιός τα συμπτώματα του οποίου είναι σχεδόν ίδια με αυτά της απλής γρίπης, προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια ενώ για το 60% των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον MERS η κατάληξη ήταν θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός επομένως δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του! Σύμφωνα με δηλώσεις των ειδικών ο MERS αποτελεί παγκόσμια απειλή.

Και ενώ ο ιός κινδυνεύει να εξαπλωθεί παγκοσμίως, ο Ολλανδός επιστήμονας Ρον Φουσιέρ ο οποίος ολοκλήρωσε την μελέτη και την «αποκωδικοποίηση» του MERS, αρνείται να παραχωρήσει τα δεδομένα που θα συμβάλλουν στην δημιουργία εμβολίου κατά του ιού αφού το 2012 το ερευνητικό κέντρο Εράσμους που διευθύνει ο Φουσιέρ κατοχύρωσε μέσω της Σύμβασης Μεταφοράς Υλικού, τα πνευματικά δικαιώματα του θανατηφόρου ιού! Στην κατοχύρωση της…πατέντας σημαντικό ρόλο έπαιξε ο αιγυπτιολόγος Αλί Ζακί, ο οποίος έστειλε τον κορονοϊό παράνομα και χωρίς έγκριση από τους αρμόδιους φορείς της χώρας του (όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο MERS) στο επιστημονικό ίδρυμα Εράσμους του Φουσιέρ στην Ολλανδία με αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί από εκείνους και να μην μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε χρήση εμβολίων και θεραπειών χωρίς την έγκρισή του ίδιου του Φουσιέρ!

Η συγκεκριμένη κατοχύρωση του πνευματικού δικαιώματος του ιού MERS απαγορεύει στον οποιονδήποτε εκτός του δικαιούχου την παραγωγή και διάθεση στο ευρύ κοινό οποιουδήποτε σκευάσματος που σχετίζεται με τον MERS όπως εμβόλιο, φάρμακο ακόμη και εξέταση.

Ο Φούσιερ όπως ήταν αναμενόμενο, απαιτεί για την παραχώρηση των στοιχείων του MERS που θα αποτρέψουν την πανδημία και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, μέρος των κερδών από όποια φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να αναλάβει την παραγωγή των φαρμάκων για την αντιμετώπισή του, διαφορετικά αποκλείει το ενδεχόμενο να βοηθήσει στην λύση του προβλήματος αποκρύπτοντας τα δεδομένα που έχει ανακαλύψει για τον ιό.

Στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας στην Γενεύη, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι από 200 χώρες, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε την απογοήτευση και τον θυμό του όχι μόνο για τον Φούσιερ που προσπαθεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος των ανθρώπων που κινδυνεύει η υγεία τους αλλά και για τον «έμπορα» Αλί Ζακί ο οποίος έστειλε τον ιό στον Φούσιερ με το δέλεαρ μιας υψηλής αμοιβής πιθανόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πρώτα συμπτώματα του ιού MERS είναι πυρετός και έντονος βήχας και συμβουλεύουν την άμεση ιατρική παρακολούθηση σε περίπτωση εμφάνισής τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων