Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Έφτιαξαν τα πρώτα βιοκαύσιμα από μπύρα

Μια εταιρεία καυσίμων και μια ζυθοποιία ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να παρασκευάσουν βιοκαύσιμα από υποπροϊόντα μπίρας, τα πρώτα εμπορικά καύσιμα του είδους στον κόσμο.

Η καύση του «brewtroleum», όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν το καύσιμο αυτό, εκπέμπει 8% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα παραδοσιακά καύσιμα και για την παραγωγή 300.000 λίτρων του απαιτούνται 30.000 λίτρα αιθανόλης που εξάγονται από 58.000 λίτρα μαγιάς που θα πετιόταν ή θα δινόταν σε ζώα φάρμας.

Οι εταιρείες Gull fuel και DB Export της Νέας Ζηλανδίας, όπως αναφέρει το ”Έθνος”, παρασκεύασαν 300.000 λίτρα καυσίμου από μπίρα και το προσέφεραν αυτή την εβδομάδα δωρεάν σε οδηγούς στο Οκλαντ. Τα αποθέματα που έχουν επαρκούν για έξι εβδομάδες, όμως αν το βιοκαύσιμο αποδειχθεί δημοφιλές, οι εταιρείες θα παρασκευάσουν μεγαλύτερες ποσότητες.

«Η ιδέα γεννήθηκε πριν από έξι μήνες, όταν οι ζυθοποιοί της DB Export συζητούσαν για το τι θα μπορούσαν να κάνουν με τα απόβλητά τους και ένας πρότεινε τη δημιουργία βιοκαυσίμου», εξήγησε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της DB, Σον Ο’ Ντόνελ, και προσέθεσε: «Είναι μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία. Πρόκειται για παγκόσμια πρώτη, βοηθάμε τους Νεοζηλανδούς να σώσουν τον πλανήτη κάνοντας αυτό που απολαμβάνουν περισσότερο: να πίνουν μπίρα». Ο Ο’ Ντόνελ υπογράμμισε το όφελος της χρήσης του για τον πλανήτη: «Αν χρησιμοποιήσεις στο αυτοκίνητό σου βιοκαύσιμο για έναν χρόνο, τότε θα σώσεις περίπου 250 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Μάλιστα η παρασκευή βιοκαυσίμου από τα απόβλητα της ζύμωσης θεωρείται καλύτερη για τον πλανήτη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής βιοκαυσίμων, όπως η καλλιέργεια καλαμποκιού σε μεγάλες εκτάσεις γης.

σχετικα αρθρα

233 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img