Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

‘Εφυγε η εξαιρετική ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη

Ίσως είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν πως η εικόνα της δραστήριας, ανεξάρτητης και αθυρόστομης γιαγιάς δεν ήταν απλά και μόνον ένας ρόλος μέσα από τον οποίο η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας έγινε δημοφιλής στο ευρύ κοινό. Κάπως έτσι ήταν και στην πραγματική της ζωή. Μια δυναμική γυναίκα που είχε επιλέξει, από πολύ μικρή, να κάνει η ίδια κουμάντο στη ζωή της ακολουθώντας τις αρχές και τις αξίες που πίστευε. Δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Ακόμη και όταν γνώριζε εκ των προτέρων πως οι επιλογές της θα έχουν μεγάλο κόστος για την ίδια. Επέλεγε πάντα να παίρνει ρίσκα.
Με καταγωγή από τη Σμύρνη και μεγαλωμένη σε μια αστική οικογένεια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ελλείψεις, εκδήλωσε από πολύ νωρίς τον ηγετικό χαρακτήρα της. Ήταν εκείνη ο αρχηγός της οικογένειας παρά το γεγονός ότι ο αδελφός της ήταν 8 χρόνια μεγαλύτερός της. Σε εκείνον βέβαια χρωστάει το όνομά της μιας και όχι μόνον το επέλεξε αλλά και το επέβαλε στους γονείς τους ως μοναδική επιλογή. Είχε δει βλέπεται τους «Άθλιους» του Ούγκο και είχε εντυπωσιαστεί τόσο από την Κοζέτ, την Τιτίκα στην ελληνική μετάφραση, το κοριτσάκι που περνούσε τόσες περιπέτειες, ώστε αποφάσισε, εκείνο το ίδιο βράδυ πως η νεογέννητη αδελφούλα του θα πάρει αυτό το όνομα! Ίσως αυτή να ήταν και η μοναδική φορά που κατάφερε να της επιβάλλει τη γνώμη του μιας και σε γενικές γραμμές ήταν χαμηλών τόνων.

Παρόλα αυτά ήταν εκείνος που, εκτός από το όνομα, έδωσε στην μικρότερη αδελφή του και τα πολιτικά – κοινωνικά πρότυπα τα οποία υπερασπίστηκε με πάθος σε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή της. Η Τιτίκα ήταν ακόμη παιδί όταν βγήκε στο πεζοδρόμιο για να μοιράσει αντιστασιακές προκηρύξεις. Μάλιστα στα 16 της μόλις χρόνια είχε στείλει δώρο στον Στάλιν μια σημαία που είχε φτιάξει η ίδια. Όσες δεκαετίες κι αν πέρασαν από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να μάχεται για τις ιδέες της Αριστεράς και να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις του ΚΚΕ . Μέχρι πριν λίγους μήνες, μάλιστα, μιλούσε σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς για το οικονομικό αιδέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ως μαθήτρια του Αρσακείου, έχοντας εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο γνώσεων, ήθελε να γίνει αρχαιολόγος. Αυτό ήταν το επαγγελματικό της όνειρο το οποίο, ωστόσο, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκείνη την εποχή λόγω των γνωστών σε όλους πολιτικών της φρονημάτων. Μια μέρα λοιπόν περνώντας, εντελώς τυχαία, έξω από μια δραματική σχολή, πήρε την ακαριαία απόφαση να γίνει ηθοποιός. Μπήκε μέσα, ξεκίνησε τα μαθήματα υποκριτικής και ακολούθησε το επάγγελμα. Δούλεψε στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης, έπαιξε σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, δεύτερους ρόλους μεν οι οποίοι όμως αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό.
ΠΗΓΗ:protothema.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων