Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Μια από τις σεμνότερες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής, ο συνθέτης Γεράσιμος Λαβράνος, έφυγε από την ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 80 ετών. Το ευρύ κοινό τον γνώρισε κυρίως από την προσφορά του στο ελληνικό σινεμά των δεκαετιών του ’60 και του ’70, της εποχής του σέηκ, της γιάνκα και του χάλι γκάλι, μέσα από ταινίες στις οποίες πολλές φορές εμφανιζόταν ο ίδιος με την ορχήστρα του, συνήθως να παίζουν μουσική στα πάλκα των νάιτ κλαμπς της εποχής. Ο Λαβράνος όμως είχε πολύπλευρη συνεισφορά στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας, καθώς ο ίδιος ήταν ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα του ιδιώματος της τζαζ αρχικά και της μαύρης μουσικής γενικότερα.
Ο Λαβράνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1935. Σε παιδική ηλικία ξεκινάει τη μουσική του εκπαίδευση στη Φιλαρμονική Εταιρία “Μάντζαρος”, μαθαίνοντας κόρνο και προετοιμαζόμενος για καριέρα στην κλασική μουσική. Η ανακάλυψη όμως κάποιων παρτιτούρων της τζαζ στο σπίτι του δασκάλου του Σπύρου Μεταλληνού αλλάζει τα πράγματα. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Λαβράνος στον Φώντα Τρούσα και το περιοδικό Jazz και Τζαζ “Με συνεπήραν (ενν. οι παρτιτούρες σσ) . Από τότε σχεδόν είχα αποφασίσει μέσα μου ότι δεν μ’ ενδιέφερε η κλασική, αλλά αυτή η μοντέρνα, η τζαζ κατεύθυνση. Επίσης ωθήθηκα προς τα κει και από τις μουσικές που άκουγα στο κερκυραϊκό ραδιόφωνο. Και κυρίως αναφέρομαι στις γιουγκοσλαβικές μπιγκ μπαντ, που «πιάναμε» στην Κέρκυρα και που ήταν τότε για τ’ αυτιά μου το κάτι άλλο.”
Στη συνέχεια ο Γεράσιμος Λαβράνος έρχεται στην Αθήνα και μετά τη στρατιωτική του θητεία πιάνει δουλειά στην ορχήστρα του Γιώργου Μουζάκη ως πιανίστας. Από εκεί ξεκινά μια πολύχρονη καριέρα. Στην ελληνική ραδιοφωνία όπου έπαιζε ζωντανά με το κουαρτέτο του, στα αθηναϊκά κέντρα τις εποχές αλλά και πολλές συναυλίες στο εξωτερικό. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες με σημαντικές φωνές του ελληνικού πενταγράμμου (Τζίμης Μακούλης, Σώτος Παναγόπουλος, Μαρινέλλα, Γιοβάνα, Νάνα Μούσχουρη, Γιάννης Βογιατζής, Πόπη Αστεριάδη, Καίτη Χωματά κ.α.) Σημαντική ήταν και η συνεργασία του με την Τζένη Βάνου, για την οποία ο Λαβράνος έγραψε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ενώ υπήρξε και ο καλλιτεχνικός της νονός, αντικαθιστώντας το επώνυμο της (Βραχνού) με το πιο εύηχο Βάνου. Ο Λαβράνος ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας αφού αρκετά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχία και σε χώρες του εξωτερικού, όπως τη Γαλλία, τραγουδήθηκαν από γνωστούς τραγουδιστές της εποχής, ενώ κάποιες από τις συνθέσεις του πέρασαν και στο ρεπερτόριο ξένων μουσικών της τζαζ. Στον κινηματογράφο ο Γεράσιμος Λαβράνος έγραψε μουσική για περίπου 25 ταινίες, ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως τον Γιάννη Χρήστου και τον Τομ Ζομπίμ.
Το όνομα του συνδέθηκε με την αθηναϊκή διασκέδαση των δεκαετιών του ’50, του ’60, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Περίπου τότε το σκηνικό της διασκέδασης αλλάζει, τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα κάνουν στροφή προς τη λαϊκή μουσική στα προγράμματα τους, ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να παρακμάζει και ο Γεράσιμος Λαβράνος φεύγει από το προσκήνιο, για να επανακαλυφθεί εκ νέου όταν οι έλληνες μουσικοί αρχίζουν να αναζητούν τις ρίζες της ελληνικής τζαζ. Σήμερα ο δίσκος “Χορέψτε με το Γεράσιμο Λαβράνο και την Ορχήστρα του” είναι ο ακριβότερος ελληνικός δίσκος στην αγορά μεταχειρισμένου βινυλίου. Ειρωνικό, αν σκεφτεί κανείς πως στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος ο συνθέτης δήλωνε “Όσον αφορά εμένα, ένα θα σας πω. Ευτυχώς που δεν βιοπορίζομαι από την καλλιτεχνία…”. Καλό ταξίδι μαέστρο…
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις τρεις το μεσημέρι στο Πρώτο Νεκροταφείο.