Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Έφυγε στα 79 του ο Περικλής Κοροβέσης

Ο Περικλής Κοροβέσης, ο άνθρωπος που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το «κατηγορώ» του ενάντια στην 7χρονη δικτατορία, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 79 ετών.

Μέσα από το βιβλίο του, «Ανθρωποφύλακες», έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η χούντα κάνει βασανιστήρια κατά των αντιπάλων της.

Ο Περικλής Κοροβέσης, πολυγραφότατος και πολιτικά δραστήριος μέχρι την τελευταία στιγμή, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όχι όμως από κορονοϊό, όπως διευκρινίζεται και από την «Εφημερίδα των Συντακτών», συνεργάτης της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή έκδοσης της εφημερίδας.

Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον σπουδαίο γάλλο φιλόσοφο Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα με τον ιστορικό Πιερ Βιντάλ-Νακέ στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς.

Στη χούντα φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μέσα από το πολυμεταφρασμένο βιβλίο του, τους θρυλικούς «Ανθρωποφύλακες» (1969), έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η χούντα κάνει βασανιστήρια κατά όσων θεωρούσε πολιτικούς αντιπάλους της.

Ο Κοροβέσης έγραψε πολλά βιβλία, από πολιτικά δοκίμια και ποιήματα μέχρι παιδικά παραμύθια. Σε ένα από αυτά τα παραμύθια, διάβαζες και τον τρόπο που έβλεπε ο Κοροβέσης τον κόσμο: «Μέσα στον κόσμο αυτό που ποτέ δεν ψάχνω γι’ αρχηγό! Με τους άλλους συνεργάζομαι να ζήσουνε εκείνοι, να ζήσω και εγώ».

Ο Περικλής Κοροβέσης, πολυγραφότατος και πολιτικά δραστήριος μέχρι την τελευταία στιγμή, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όχι όμως από κορονοϊό, όπως διευκρίνισαν και από την «Εφημερίδα των Συντακτών», συνεργάτης της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή έκδοσης της εφημερίδας.

Το 1998 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Λέοντα Αυδή, ενώ τη διετία 2007-2009, ο Κοροβέσης είχε διατελέσει βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μήνυμά της στα social media για τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία και μαχητικό υπερασπιστής της δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του γραφείου Τύπου για την απώλεια του Περικλή Κοροβέση. «Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον αγωνιστή της Αριστεράς, Περικλή Κοροβέση, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

» Ανθρωπος της δράσης και του πνεύματος, ο Π. Κοροβέσης εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία στις γραμμές της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών, ο Π. Κοροβέσης υπέστη σειρά διώξεων, φυλακίσεων και βασανισμών, τους οποίους περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο στο βιβλίο του “Ανθρωποφύλακες”.

Ενα βιβλίο που αποτελεί παρακαταθήκη για τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και ολοκληρωτισμού, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ανέβηκε και στο θέατρο.

Εκτός από τους “Ανθρωποφύλακες”, δημοσίευσε πολλά ακόμα βιβλία ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών ως αρθρογράφος στις εφημερίδες “Ελευθεροτυπία”, “Εποχή” και στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, στην οποία έγραφε μέχρι το τέλος της ζωής του, πάντα με τον δικό του ξεχωριστό και άμεσο τρόπο »Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

Πηγή: Protagon.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων