Στον απόηχο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έγινε η έναρξη του 38ου τακτικού συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), κατά την οποία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Το συνέδριο χαιρέτισε με επιστολή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς όπως ανέφερε, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ήταν αδύνατο να παραστεί.
Όπως τόνισε στην επιστολή της, η κ. Σακελλαροπούλου «πολλά έχουν αλλάξει από το πρώτο συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1918, αλλά το αίτημα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης παραμένει διαρκές και ισχυρό. Η συμβολή της ΓΣΕΕ στην έρευνα και την αναβάθμιση του πεδίου της εργασίας είναι κρίσιμη. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει σημαίνουσα αποστολή και ευθύνη στη δημοκρατία μας, τόσο για τη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων, όσο και για την υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και του γενικού συμφέροντος».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για το «αδιανόητο» όπως το χαρακτήρισε σιδηροδρομικό δυστύχημα και τόνισε ότι στα αυτιά όλων ηχεί ένα τεράστιο «γιατί» και ερωτήματα για το «πώς θα διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και θα αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και πώς οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών». Δεσμεύτηκε ωστόσο, ότι από την πλευρά τους τα συνδικάτα «θα συμβάλουν με τις έρευνες και τις προτάσεις τους, αν υπάρξει πραγματικό πνεύμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της δικαιοσύνης, των επιστημονικών φορέων και όσων θα εμπλακούν, ώστε και δικαιοσύνη να αποδοθεί, και να εξασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν».
«Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου μας, σας διαβεβαιώνω πως θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα. Θα ζητήσουμε τη βοήθεια και την τεχνογνωσία από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα υποβάλουμε έρευνες και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν επαναπαυόμαστε. Θα εισηγηθώ στο συνέδριο να ληφθεί και απόφαση – και θα επιδιώξουμε ομόφωνα – για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινόμενων του παρελθόντος, δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών και καθυστερήσεις που οδηγούν στη λήθη».
Οι νέες γενιές που ετοιμάζονται να μας διαδεχθούν, δεν έχουν ζήσει στο μεγαλύτερο μέρος της συνειδητής τους ζωής, σχεδόν ούτε ώρα κανονικότητας, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Από τη μεγάλη κρίση των δίδυμων ελλειμμάτων στην προηγούμενη δεκαετία που έφερε τα μνημόνια των περικοπών, της απίσχνασης του κοινωνικού κράτους και των απορρυθμίσεων στην εργασία και χωρίς ούτε ελάχιστη χρονική ανάσα στις δύσκολες εποχές της υγειονομικής κρίσης και αμέσως στην ενεργειακή, και σήμερα στην κρίση κόστους διαβίωσης που έφερε η ωμή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία […] Η Ευρώπη και ιδίως οι υπερεθνικοί της θεσμοί δοκιμάζονται. Παρά το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαρκή ειρήνη, για μια ακόμα φορά η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει θέατρο πολεμικών αναμετρήσεων και να επαληθευτούν κάποιοι που θεωρούν ότι «ο πόλεμος αποτελεί φυσική κατάσταση για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Είπε επίσης, ότι «η ρωσική επέμβαση και η ένοπλη βία για την επαναχάραξη των συνόρων, τροφοδοτεί έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό – κυρίως από την Τουρκία – που αποτελεί ορατό κίνδυνο και οδηγεί τη χώρα να δαπανά πολύτιμους πόρους για την άμυνά της, οι οποίοι περιορίζουν τις ροές προς την παιδεία και την υγεία».
«Μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Οι εργασίες του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή, με ομιλίες εκπροσώπων, ενώ θα συζητηθεί αναλυτικά ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΕ.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων (διοικητικό συμβούλιο, εξελεγκτική επιτροπή και γενικό συμβούλιο).
Το 38ο συνέδριο της Συνομοσπονδίας διεξάγεται με τη συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ