Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Μουσείο της Τρίπολης.
Στεγάζεται στο διατηρητέο Πετροπούλειο Κληροδότημα (κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα), στο κέντρο της Τρίπολης, στην Πλατεία Πετρινού.
Στόχος είναι η ριζική αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου της Τρίπολης.
Η χρηματοδότηση της δομής προήλθε μέσα από πρόγραμμα του ” Αντώνης Τρίτσης ”, του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα, το καλοκαίρι του 2021. Υλοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία.
Στο ίδιο πρόγραμμα, έχει ήδη ενταχθεί και προχωρά και η μετατροπή της οικίας Τζιχριτζή, σε δημοτική πινακοθήκη, σύμφωνα και με την απαίτηση – παραγγελία του δωρητή – διαθέτη.
“Το νέο Μουσείο της Τρίπολης, παρουσιάζει πτυχές της ιστορίας της Τρίπολης, τα νεότερα και σύγχρονα χρόνια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.
Στόχος του δήμου της Τρίπολης είναι η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.
Έμφαση δίνεται και στην αξιοποίηση των νέων δημιουργικών μέσων, τα οποία και ζωντανεύουν και παρουσιάζουν πτυχές του παρελθόντος, ενώ παρέχουν και σύγχρονες δυνατότητες αφήγησης, εντός και εκτός μουσείων”, δήλωσε στην ομιλία του, ο υπάλληλος του δήμου Τρίπολης, Παναγιώτης Πιτερός.
Μιλώντας ο ιστορικός, Αρκάς, Χρήστος Χρυσανθόπουλος (μέλος της ομάδας του έργου για τη δημιουργία του Μουσείου ), μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής για το νέο Μουσείο: (…) Το Μουσείο θα φιλοξενεί τις πρωτότυπες, διαδραστικές εφαρμογές που περιέχουν σημαντικές όψεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούνται από ψηφειοποiημένα αρχειακά τεκμήρια, χάρτες, πληροφοριακό και ακουστικό υλικό. Υπάρχουν ψηφιακές, τρισδιάστατες απεικονίσεις. Ο στόχος είναι διπλός: Αφενός, το Μουσείο παρουσιάζει την φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Τρίπολης και αφετέρου, το περιεχόμενο του Μουσείου, στέλνει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν όλα τα σημεία του ενδιαφέροντος, μέσα στην πόλη και ευρύτερα αυτής. Αναπτύσσεται ψηφιακό χρονολόγιο της πόλης, ενώ υπάρχουν και οι θεματικές ενότητες (μέσω εφαρμογής επαυξημένου ξεναγού). Υπάρχει ένα διαδραστικό τραπέζι με τα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχει και ένας διαδραστικός εικονο-τοίχος. Έχουν σχεδιαστεί 2 ιστορικές, πολιτιστικές διαδρομές μέσα στην πόλη. Τέλος, υπάρχει και η σύγχρονη ιστοσελίδα του Μουσείου”.
Πηγή: ertnews.gr