Ένας ένας οι γαλάζιοι βουλευτές αλλά και σημαντικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης εγκαταλείπουν τον Κώστα Καραμανλή, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό κόστος από τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών είναι τεράστιο, την ώρα που η κοινή γνώμη θεωρεί ότι έχει στηθεί ένα πέπλο προστασίας του πρώην υπουργού και ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια για τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Ο ένας βουλευτής δήλωσε ότι στη θέση του θα είχε παραιτηθεί από την ασυλία που του παρέχει ο νόμος (Λευτέρης Κτιστάκης), ο άλλος δήλωσε ότι στη θέση του Κώστα Καραμανλή μπορεί και να είχε αυτοκτονήσει… (Γιώργος Σταμάτης), ενώ σήμερα ήρθε και η σειρά του υπουργού Δικαιοσύνης, με το πολιτικό βάρος που διαθέτει ο κ. Φλωρίδης, που δήλωσε ότι στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών δεν θα είχε θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε στον ΑΝΤ1 πως σε περίπτωση που είχε πολιτική ευθύνη για ένα τραγικό γεγονός όπως αυτό του δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν θα έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές, αποδομώντας πλήρως τον κ. Καραμανλή.
Είπε δηλαδή ευθέως ότι κακώς ήταν υποψήφιος στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Φλωρίδης συμπλήρωσε πως σήμερα πλέον δεν οδηγεί πουθενά η παραίτηση Καραμανλή από τη βουλευτική ασυλία (με την έννοια ότι η ασυλία του έχει να κάνει με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και όχι με τη βουλευτική ιδιότητα).
Υπενθυμίζεται ότι του κ. Φλωρίδη είχαν προηγηθεί 2 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που με δηλώσεις τους έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Κώστα Καραμανλή, γεγονός που δείχνει το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει για τον βουλευτή Σερρών στο κυβερνών κόμμα. Πάντως πηγές του Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι οι τοποθετήσεις είναι αυθόρμητες και δεν υπάρχει σχέδιο κυβερνητικό ή γραμμή από το Μαξίμου να εξωθηθεί ο πρώην υπουργός σε παραίτηση.
Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του κ. Σταμάτη περί αυτοκτονίας.
Πριν από τη δήλωση του κ. Φλωρίδη είχε τοποθετηθεί ο βουλευτής Λευτέρης Κτιστάκης, ο οποίος δήλωσε για τον Κώστα Καραμανλή ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί από την ασυλία.
Ο κ. Κτιστάκης επέκρινε τη στάση του πρώην υπουργού δηλώνοντας (στο Attica TV) πως ο ίδιος δεν θα ακολουθούσε το δικό του παράδειγμα.
“Θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω” είπε.
Σταμάτης : Αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή μπορεί να είχα αυτοκτονήσει
Σε μία αιχμηρή δήλωση προχώρησε και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης, αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών.
Μιλώντας επίσης στο Attica, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, όταν δέχτηκε ερώτηση για τα λεγόμενα του Λευτέρη Κτιστάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε πει πως “εγώ προσωπικά, ναι θα παραιτούμουν από την ασυλία αν ήμουν στη θέση του Κώστα Καραμανλή”, αυτός με τη σειρά του υποστήριξε:
“Και εγώ θα σας πω ότι μπορεί να είχα αυτοκτονήσει”.
Ο παρουσιαστής του ζήτησε να επαναλάβει και ο βουλευτής είπε εκ νέου: “Σας το λέω και εγώ μπορεί να είχα αυτοκτονήσει αν μου είχε συμβεί αυτό. Αλλά σας λέω ότι δεν πρέπει να λέμε τι θα κάναμε εμείς γιατί έτσι…”. Ο βουλευτής δεν συνέχισε τη φράση του, αλλά υποθέτουμε ότι εννοούσε ότι πολλά μπορεί να πει κανείς αν δεν μετέχει σε μια υπόθεση και είναι απλός παρατηρητής και σχολιαστής και διαφορετικά αντιδρά, αν είναι πρωταγωνιστής.
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
“Κανείς δεν είναι αθώος a priori επειδή είναι υπουργός, κανείς δεν εξαιρείται από το να είναι εν δυνάμει ύποπτος επειδή είναι υπουργός, αλλά κανείς δεν είναι ένοχος ή ύποπτος επειδή το λέει η κοινή γνώμη ή η αντιπολίτευση. Ενόχους ή αθώους τους καθορίζει η δικαιοσύνη”.
Με αυτά τα λόγια απάντησε μιλώντας στον Σκαι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα του Κώστα Καραμανλή, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ως μόνη αρμόδια την δικαιοσύνη και τα αποτελέσματα της ανάκρισης που διενεργεί.
Ο Παύλος Μαρινάκης καταλόγισε αδυναμία στοιχειοθέτησης ενός κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην Υπουργού Μεταφορών γιατί όπως είπε εάν υπήρχαν ικανά στοιχεία η αντιπολίτευση θα το είχε υποβάλλει, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και του τραγικού δυστυχήματος. Μάλιστα όπως είπε, ο Κ. Καραμανλής “έτρεξε” για την ολοκλήρωση της σύμβασης και αν δεν είχε δώσει την παράταση το έργο θα ολοκληρωνόταν σε τέσσερα με πέντε χρόνια. “Δεν έχουμε σκοπό να συγκαλύψουμε κανέναν.
Η δικαιοσύνη είναι υπεράνω όλων, αυτή θα απαντήσει” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αναφερόμενος στις γαλάζιες φωνές που ζητούν την παραίτηση του Κ. Καραμανλή από την βουλευτική ασυλία, ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε κάποιες δηλώσεις “ατυχέστατες” (σ.σ δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Σταμάτη ότι ο ίδιος θα αυτοκτονούσε αν ήταν στη θέση του Κ. Καραμανλή).
Πηγή: TheToc.gr