Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

«Εγκεφαλική ομίχλη»: Το σύμπτωμα του κορονοϊού που εμφανίζεται μετά από μήνες προβληματίζει τους επιστήμονες

Για τον Μιραμπάι Νίκολσον ΜακΚέλαρ, ο κορονοϊός ήταν μια εμπειρία με ήπια συμπτώματα από μικρούς πόνους στο στήθος μέχρι και ημικρανία έντεκα περίπου ημερών.

Όλα αυτά στην αρχή. Επτά μήνες αργότερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο 36χρονος από την Αυστραλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συμπτώματα, αυτή τη φορά διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης και της δυσκολίας στη μνήμη, που συχνά περιγράφεται ως «εγκεφαλική ομίχλη».

«Η κατάσταση αυτή αντανακλά στην ουσία την κατάσταση του εγκεφάλου με βάση την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Λέγεται αλλιώς και γνωστική εξασθένηση», λέει ο ΜακΚέλαρ.

Οι συνέπειες, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, δεν είναι καθόλου απλές. «Δεν μπορώ να δουλεύω περισσότερο από μία έως δύο ώρες την ημέρα και ακόμη και το να φεύγω από το σπίτι για ψώνια είναι μια πρόκληση», τονίζει.

«Όταν κουράζομαι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και κάθε μέρα είναι μια δύσκολη κατάσταση. Μερικές φορές το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι στο κρεβάτι και να παρακολουθώ τηλεόραση», λέει.

Ο νεαρός άνδρας εξηγεί πως συχνά δεν μπορεί να κάνει μια συνεκτική συνομιλία, να γράψει ένα μήνυμα ή να στείλει ένα μέιλ. Δεν ζει, απλά υπάρχει, αναφέρει.

Ο Δρ. Μισέλ Ζάντι, σύμβουλος του Queen Square Institute of Neurology επισημαίνει πως έχει γνωρίσει κι άλλους ασθενείς που ζουν σε αυτή την κατάσταση εδώ και μερικούς μήνες. Μερικοί από αυτούς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο ή την εντατική, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που το πέρασαν στο σπίτι.

«Το ποσοστό των ατόμων με αυτά τα συμπτώματα ως αποτέλεσμα του κορονοϊού είναι άγνωστο, μερικές μελέτες κάνουν λόγο για 20%, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν ισχύει κάτι τέτοιο», σχολιάζει.

Ο Ζάντι τονίζει επίσης πως και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί δυσκολίες στη σκέψη και τη συγκέντρωση από ασθενείς που αντιμετώπιζαν παρόμοιες καταστάσεις.

(Με πληροφορίες από Guardian)

ΠΗΓΗ:https://www.huffingtonpost.gr/

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων