Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

«Εγκεφαλικό» προκαλούν στους μισθωτούς με μπλοκάκι τα νέα εκκαθαριστικά

Όσοι μισθωτοί με μπλοκάκι έχουν προλάβει και έχουν συμπληρώσει τις φορολογικές τους δηλώσεις ήδη συνειδητοποιούν τα υπερφουσκωμένα εκκαθαριστικά που καλούνται να πληρώσουν. Έως και 40% υψηλότερος είναι πλέον ο φόρος για μισθωτούς που έχουν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα. Η αιτία δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση των προαπαιτούμενων των θεσμών.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πιο βαρύς είναι ο «λογαριασμός» για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Ειδικά για την πρώτη κατηγορία, ο φόρος του 2016 είναι έως και κατά 40% υψηλότερος σε σχέση με το 2015, λόγω των αλλαγών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

Ενώ για το 2015 ο φόρος υπολογιζόταν με διαφορετική κλίμακα για το κάθε εισόδημα, για το 2016 τα δύο εισοδήματα (από μισθωτές υπηρεσίες και ελεύθερο επάγγελμα) αθροίζονται και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα και υψηλότερο συντελεστή το 45%.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ και από το ελεύθερο επάγγελμα 25.000 ευρώ καλείται να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 12.851 ευρώ, όταν για τα ίδια εισοδήματα είχε καταβάλει πέρυσι 9.380 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε πάνω από 37%.

Όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μπορούν να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει με πιστωτική κάρτα σε έως και 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η λύση της μόνιμης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών σε 12 δόσεις, με επιτόκιο όμως 8,76%.

Τα παραπάνω γεγονότα είναι αυτά που γνωρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σπεύδουν ταχέως να κλείσουν το μπλοκάκι τους για να γλυτώσουν του δυσβάσταχτους φόρους. Φυσικά με το ρυθμό αυτών που κλείνουν το μπλοκάκι ναδιογκώνεται βλέπουμε μία ακόμα μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στα έσοδα.

Τα πράγματα είναι απλά. Η Κυβέρνηση αφού βλέπει πως δεν κινείται η κατάσταση άλλο θα πρέπει να φτάσει σε ένα επίπεδο προκειμένου να διαπραγματευτεί όχι με βάση αυτά που μπορεί να γίνουν, αλλά με βάση τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και κόστισαν περισσότερο από όσο απέδωσαν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων