Κλειστή ήταν νωρίς χτες το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε 860 πρόσφυγες. Λίγο αργότερα, στις δέκα το πρωί, η γειτονική χώρα επέτρεπε τη διέλευση σε 50 άτομα ανά ώρα, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους. Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονταν περίπου 2.500 άνθρωποι και άλλοι 300 περίμεναν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.
Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς το πρωί λειτούργησε το κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, με την αποβίβαση προσφύγων από 19 λεωφορεία, επτά από τα οποία ήρθαν από την Κοζάνη, ενώ μέσα στη μέρα υπολογίζονταν ότι συνολικά θα έφταναν 40 λεωφορεία, αφού σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι το τέλος της μέρας αναμένονταν να φτάσουν για να φιλοξενηθούν 1.600 άτομα.
Παράλληλα, περισσότεροι από 500 πρόσφυγες από τους 1.500 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή ξεκίνησαν χτες με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν οι οποίοι βρίσκονταν από προχτές το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Κοντά σε ξενοδοχεία κατά μήκος της Εθνικής Οδού από προχτές το απόγευμα είχαν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και, σύμφωνα με τα σχέδια της Αστυνομίας, κατευθύνονταν προς τη Βόρεια Ελλάδα κατά τμήματα. Λίγο πριν τις οκτώ χτες το πρωί πολλοί από τους επιβαίνοντες με μικρά παιδιά εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους τις αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια, για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα. Άλλοι βρέθηκαν μέσα στην πόλη της Λαμίας, ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα ξεκίνησε ένα λεωφορείο και ένα από τα Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.
Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν χτες το πρωί δύο πλοία, μεταφέροντας περίπου 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο λιμάνι είχε στηθεί συσσίτιο και στη συνέχεια οι νεοαφιχθέντες διαχωρίζονταν, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνταν προσωρινά στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο του Σχιστού, αργότερα το εγκατέλειψαν για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εγκατάσταση του Σχιστού φιλοξενούνταν 1.350 άνθρωποι, στον Ελαιώνα πάνω από 650 και στο Ελληνικό 900. Ωστόσο, ο αριθμός τους μεταβαλλόταν, καθώς οι περισσότεροι μετακινούνταν οργανωμένα ή με δικά τους μέσα ή από τους λαθροδιακινητές προς τα σύνορα.
Εξάλλου, διακινητές οι οποίοι ζητούν από τους πρόσφυγες για να τους περάσουν από τα σύνορα ακόμα και 4.000 ευρώ, «δραστηριοποιούνται» στην πλατεία Βικτωρίας. Η δράση τους έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά και το κλείσιμο των συνόρων με απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με δυσκολία να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.
Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αργά την Τρίτη το βράδυ 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε χρονών. Δύο μικρά παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ύστερα από δύο μέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.
Προχτές οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν πως είδαν αστυνομικούς στο Πολύκαστρο να κλωτσάνε Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, επειδή αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο που θα τους οδηγούσε δια της βίας πίσω στην Αθήνα. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα ακόμη απαράδεκτο περιστατικό της κλιμακούμενης βίας που παρατηρείται από το Νοέμβρη, όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι περιορισμοί διέλευσης.