Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 89 εκατ. ευρώ ενέκρινε χθες, 15 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Φορέας των δύο επενδύσεων είναι η φαρμακοβιομηχανία «DEMO Α.Β.Ε.Ε.» που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Οι εν λόγω στρατηγικές επενδύσεις πρόκειται να υλοποιηθούν στους βιομηχανικούς χώρους της εταιρείας στο Κρυονέρι, στον Άγιο Στέφανο (που θα κατασκευαστεί) και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, πρόκειται για:
Α. Το επενδυτικό σχέδιο «Βιομηχανική έρευνα και Ανάπτυξη ενός Μονοκλωνικού Αντισώματος με κωδικό DM-01 ως Βιολογική Θεραπεία στην Αντιμετώπιση Κακοηθών Νεοπλασιών εντός του Σύγχρονου Κανονιστικού Πλαισίου».
Σκοπός του επενδυτικού σχεδίου είναι η έγκριση και κυκλοφορία στην αγορά του πρώτου βιοομοειδούς φαρμακευτικού προϊόντος για ογκολογικές θεραπείες από Ελληνική εταιρεία, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα εύρος καρκινικών νόσων. H σημαντική αυτή επένδυση, ύψους 44.690.600 ευρώ, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, αφού πέρα από την δημιουργία του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος με ευρεία χρήση, μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη επιπλέον προϊόντων της ίδιας φαρμακευτικής τάξης.
Β. Το επενδυτικό σχέδιο «Βιομηχανική έρευνα και Ανάπτυξη ενός Μονοκλωνικού Αντισώματος με κωδικό DM-02 ως Βιολογική Θεραπεία στην Αντιμετώπιση Κακοηθών Νεοπλασιών εντός του Σύγχρονου Κανονιστικού Πλαισίου». Η υλοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου, συνολικού προϋπολογισμού 44.433.967 ευρώ, θα οδηγήσει στην έγκριση και κυκλοφορία στην αγορά του πρώτου ελληνικού βιοομοειδούς φαρμακευτικού προϊόντος για ογκολογικές θεραπείες για πολλαπλό μυέλωμα.
Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις Νίκου Παπαθανάση και των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης καθώς και οι γενικοί γραμματείς Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Βίκυ Λοΐζου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που χάρη σε δύο εργαλεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση αλλά και το επενδυτικό clawback, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία μας επενδύσεις στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας εγκρίθηκε χθες και ξεκινάει η υλοποίησή της. Μια επένδυση που θα φέρει θέσεις εργασίας, έρευνα και τεχνολογία και μεγάλη πρόοδο στη χώρα μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Οι νέες στρατηγικές επενδύσεις που εγκρίναμε σήμερα αναβαθμίζουν την θέση της χώρας στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας, ενισχύουν την εξαγωγική μας δραστηριότητα ενώ δημιουργούν και πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τον κλάδο του φαρμάκου. Κρίνονται δε αναγκαίες σε συνέχεια των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην εισαγωγή πρώτων υλών κατά την πρόσφατη υγειονομική κρίση και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις, την βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την αποκατάσταση του κύρους της χώρας, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Έρευνα και την Ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Σημαντικές επενδύσεις Έρευνας & Ανάπτυξης για την χώρα, σε ένα κλάδο πολύ δυναμικό και αιχμής, που προσπαθούμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Στην Ελλάδα, διαθέτουμε πολύ αξιόλογο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στις βιοεπιστήμες και τα φάρμακα. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και των φαρμακευτικών προϊόντων. Αν θέλουμε πράγματι να κρατήσουμε στη χώρα μας αλλά και να επαναπατρίσουμε τους επιστήμονες μας, τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πραγματικά απαραίτητες».