Μόνιμα ανοιχτό παραμένει το εθνικό μέτωπο των ελληνοτουρκικών, με την Τουρκία να επιμένει στην στρατηγική των απειλών. Η Αθήνα εκτιμώντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς, παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμάζεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επισημαίνει το επίπεδο συνεχούς διεθνούς αντίδρασης που έχει δημιουργηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής με πρωτοφανείς, όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις, καλώντας ειδικά το τελευταίο «ν’ αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο και μέσα απ’ αυτό θ’ αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας, εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης από άλλη σύμμαχο είναι έξω από τις αρχές της Συμμαχίας», όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι τουρκικές προκλήσεις είναι πλέον σε ημερήσια διάταξη, με πιο πρόσφατη την “προειδοποίηση” του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, προς την Ελλάδα ότι “η μέρα θα γίνει νύχτα όταν η χώρα του αντιδράσει στο Αιγαίο”.
Σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη 15/9 σημειώθηκαν 63 νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, μία εκ των οποίων ήταν υπερπτήση. Άλλες δυο υπερπτήσεις από drone καταγράφηκαν τις τα ξημερώματα της Παρασκευής πάνω από τη νησίδα Κίναρο, στη 01.22 και στις 03.32.
Ανησυχία για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής
Η Αθήνα πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ακολουθήσει το ολισθηρό μονοπάτι της Τουρκίας, παραμένοντας στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.
Τρία είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν, στα δύο από τα οποία αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας, συνομιλώντας χθες με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Το πρώτο είναι η επιμονή των Τούρκων στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση τους.
Το δεύτερο είναι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί την επί του πεδίου έκφραση του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Αυτές είναι οι δύο τουρκικές θέσεις που η ελληνική διπλωματία θέλει να επιβεβαιώσει ότι δεν θα βρουν ποτέ και πουθενά ευήκοα ώτα.
Το τρίτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει όλα τα μέτωπα που τόσα χρόνια έχει ανοίξει αλλά διευρύνει το μέτωπο κατά της χώρας μας και κατά της Κύπρου, στοχοποιώντας ουσιαστικά Αθήνα και Λευκωσία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου και η ελληνική διπλωματία θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς ο Ερντογάν αναμένεται να παρουσιάσει στην πλήρη αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας.
Πάντως η ελληνική πλευρά δεν θα πάει με άδεια χέρια στα Ηνωμένα Έθνη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας θα αποδομήσουν εκεί τα παράλογα τουρκικά επιχειρήματα, όπως έχει γίνει σε όλα τα τελευταία μεγάλα «ραντεβού».
Κατά τον κ. Δένδια οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια να ανατρέψει τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της.