Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ειδική ρύθμιση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άδεια ειδικού σκοπού

Ρύθμιση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.   Η ρύθμιση- που έγινε δεκτή στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό- προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας στους μαθητές που είναι στην τάξη και σε εκείνους που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου.   Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι για την άδεια ειδικού σκοπού των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων είναι αναγκαία η αιτιολογημένη απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας.   Πιο αναλυτικά η ρύθμιση:

Α. προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα, δε, τώρα που προχωρούμε σε σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους.

Ειδικότερα, προβλέπεται, όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου. Μέριμνα του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω, να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές που πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών). Επισημαίνεται ότι η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Β. ρυθμίζει εκτενέστερα το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα μπορούν να τη λάβουν, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του προϊσταμένου τους, ήτοι του διευθυντή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων