Γράφει ο Στέλιος Πούλιας
Λες και δεν υπάρχουν αρκετοί φόροι, η κυβέρνηση έχει πρόθεση να επιβληθεί ειδικό τέλος σε κάθε νέο υπολογιστή και tablet που πωλείται, ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική πειρατεία. Πιο παλιά είχε προταθεί να μπει κάποιος ειδικός φόρος στις συνδέσεις Internet για τον ίδιο λόγο, ενώ να σημειώσουμε ότι με την εφεύρεση της τυπογραφίας, κυνηγούσαν τους τυπογράφους σε όλη την Ευρώπη! Να θυμίσουμε ότι υπάρχει ήδη επιβάρυνση στα αποθηκευτικά μέσα: Εδώ και πολλά χρόνια επιβάλλονται τέλη πνευματικών δικαιωμάτων 6% επί της αξίας στα γνωστά USB sticks, στα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και το φωτοτυπικό χαρτί (4%), στα κενά CD, DVD κλπ. (Πηγή: https://el.wikisource.org/wiki Νόμος_2121/1993)
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) Αναστάσιος Τζήκας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έκανε λόγο για ένα εντελώς παράλογο μέτρο και τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να φορολογήσουμε τα μηχανάκια, επειδή συχνά τα χρησιμοποιούν οι ληστές προκειμένου να κλέψουν τις τράπεζες». Ως αποτέλεσμα, θα μειωθεί περεταίρω ο τζίρος στην ελληνική αγορά των υπολογιστών, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει πάρει την κατιούσα. Είναι προφανές ότι για αγορές μεγάλων ποσοτήτων, οι διάφορες εταιρείες θα κινηθούν στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ). Η ΑΕΠΙ ανακοίνωσε: «Χωρίς συζήτηση, δίχως την αποστολή ερωτημάτων, χωρίς τη συγκρότηση ομάδων εργασίας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο αποφασίσθηκε η ανάρτηση στο διαδίκτυο του νομικού αυτού εξαμβλώματος, προσχηματικά σε περίοδο εορτών και για ελάχιστο χρονικό διάστημα ώστε να ονομασθεί, κατ «ευφημισμόν» δημόσια διαβούλευση! Η διαύγεια, η δημοκρατικότητα, το κοινωνικό συμφέρον, η πολιτιστική δημιουργία δεν υπήρξαν ποτέ το ισχυρό σημείο αυτού του ιδιότυπου Οργανισμού αλλά παραμένει απορίας άξιον γιατί οι συντάκτες του «νομοσχεδίου» στρεβλώνουν την Οδηγία παρεμβάλλοντας αυθαίρετα διατάξεις, που αντιστρατεύονται την κοινοτική νομοθεσία, υπονομεύουν τις πρόνοιες της Οδηγίας για την προστασία των δημιουργών και «νομοθετούν» διακρίσεις μεταξύ των Οργανισμών.»
Το πρόβλημα είναι ίσως πιο σύνθετο και ίσως δε μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο, αφού θα ισχύσει η λαϊκή παροιμία: μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.
Πηγή: spinningsm.gr