Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τις δύο λίστες των 28 κτιρίων που βγάζει το κράτος (ΤΑΙΠΕΔ) στο σφυρί στο πλαίσιο των «ιδιωτικοποιήσεων» και αναρωτιέμαι αν πρόκειται για παραλογισμό, ή για 28 υπό εκκόλαψη σκάνδαλα. Τα κτίρια πωλούνται μισθωμένα για 25-30 χρόνια από το ίδιο το κράτος που θα πληρώνει γύρω στα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο για να τα χρησιμοποιεί (sale & lease back) με ετήσια αναπροσαρμογή βάση του ευρωπληθωρισμού, ενώ στη λήξη της μίσθωσης, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει οποιαδήποτε ακίνητο από τους επενδυτές στις τρέχουσες τιμές αγοράς (δικαίωμα προαίρεσης).
Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται τα κτίρια του Κεράνη στη Λεωφ. Θηβών, όπου θα εγκατασταθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο, της ΕΛΣΤΑΤ στη Λεωφ. Πειραιώς, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βασιλίσσης Σοφίας, της Γενικής Γραμματείας Τύπου στην Καλλιθέα κ.ά. Στη δεύτερη ομάδα συγκαταλέγονται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στην Αλεξάνδρας, το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, το κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ επί της Κηφισίας με στόχο να φιλοξενήσει και τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μεσογείων.
Δηλαδή, τα καλύτερα και πιο νέα κρατικά κτίρια θα πουληθούν σε ιδιώτες για να νοικιασθούν με όρους αγοράς από το κράτος, χωρίς η κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει ένα πειστικό business plan, τι κερδίζει και τι χάνει το κράτος στην 25-30ετία. Το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι το κράτος θα χάσει 2 με 3 φορές αυτά που θα «κερδίσει». Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φοβούνται ότι οι προσφορές θα είναι για να αγορασθούν κοψοχρονιά.
Είναι παιδαριώδες έως ύποπτο το λάθος του ΤΑΙΠΕΔ να βγάλει πρώτα στο σφυρί τα ακίνητα, όταν δεν έχουν γίνει άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις που θα δεσμεύσουν ευρύτερα συμφέροντα στην Ελλάδα. Πρώτα κλειδώνεις συμφέροντα και κεφάλαια στη χώρα και μετά πουλάς ακίνητα, όταν δηλαδή θα έχει κλειδωθεί η εμπλοκή των ξένων κεφαλαίων στην προοπτική της χώρας και θα έχει ανακάμψει η κτηματαγορά. Δεύτερον, το sale & lease back είναι για να το κάνει καμιά εταιρεία σε δύσκολη περίοδο, όχι το κράτος και με αυτά τα κτίρια. Με εξαίρεση τον Κεράνη που θέλει λεφτά για να γίνει, όλα τα άλλα είναι άνευ δαπανών για τον επενδυτή. Τρίτον, πουλάς κτίρια που θέλουν φτιάξιμο, για να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά φαινόμενα στην οικονομία. Αγοράζει το κράτος με Αναγκαστικό Νόμο όλα τα άδεια νεοκλασικά και τα πουλάει σε δυο τρία πακέτα με άδειες αναπαλαίωσης στους επενδυτές, να τα φτιάξουν και να βρουν χρήσεις και πελάτες. Αυτό είναι μεταρρύθμιση για το λαό, όλα τα άλλα είναι υποθέσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας.