Γράφει η Κατερίνα Καραμούτσου
Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει «στον αέρα». Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Ότι τα πράγματα αρχίζουν να φτιάχνουν. Οι τελευταίες ειδήσεις που μας κατακλύζουν δείχνουν ένα πολύ θετικό κλίμα για την Ελλάδα. Τα σχόλια για τη χώρα τόσο από το εσωτερικό όσο κι από το εξωτερικό είναι πάρα πολύ θετικά. Άραγε είναι αυτή η αρχή του τέλους της κρίσης;
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 κι ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται. Το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ήταν το πρώτο τετράμηνο του 2013 εντός του στόχου της κυβέρνησης, και μάλιστα μικρότερο από αυτόν. Το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα για το ίδιο διάστημα ήταν πάνω από τους στόχους.
Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στις αρχές του μήνα εγκωμίασε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των φορολογικών εσόδων. Τα εύσημα απένειμε στην Ελλάδα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός οικονομικών της Γερμανίας. Κάνοντας σχόλια στα οποία δεν μας έχει συνηθίσει, ο Γερμανός υπουργός έφερε ως παράδειγμα επιτυχίας την Ελλάδα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη «συνταγή» της λιτότητας. «Οι Έλληνες είχαν πέρυσι μικρότερο έλλειμμα από αυτό που αναμενόταν, αύξησαν τις εξαγωγές τους και η ανεργία μειώνεται» είπε σε συνέντευξή του περιοδικό “Impulse”. Ακόμα και οι οίκοι αξιολόγησης που πριν λίγο καιρό επιτίθονταν στη χώρα, τώρα της δίνουν συγχαρητήρια, σε σημείο που να γίνεται λόγος για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Αλλά έχει πράγματι αλλάξει κάτι; Προσφάτως το CNNανέφερε χαρακτηριστικά πως στην πραγματικότητα «η ελληνική οικονομία έχει πιάσει πάτο». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε τέσσερις δείκτες-βαρόμετρα για την οικονομία της χώρας. Την ανεργία, το χρέος, το έλλειμμα και το ΑΕΠ. Η ανεργία στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί, το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί σε σχέση με τα προ μνημονίων επίπεδα και το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί. Τη μόνη θετική εξέλιξη που σημειώνει το CNN είναι η μείωση του ελλείμματος. Ιδού λοιπόν, κάτι έχει αλλάξει. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε αλλά ποιο ήταν το τίμημα για αυτό; Η ανεργία από το 9,5% το 2009 έφτασε το 27% το 2013. Το χρέος από το 130% του ΑΕΠ έφτασε στο 175%. Το ΑΕΠ της χώρας από 231 δισ. ευρώ το 2009, τώρα έχει κατρακυλήσει στα 183 δισ. Ευρώ.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει καμία σημασία. Τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές ή τις ευρω-εκλογές. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα τα πηγαίνει μια χαρά. Μέχρι τότε θα «αποδίδει».
Μπράβο μας λοιπόν!