Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

«Είμαστε σκληρά καρύδια» προειδοποιεί ο Τσίπρας

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

O Αλέξης Τσίπρας περνάει στην αντεπίθεση, μετά την έντονη ρητορική της κυβέρνησης για ακραίες συνέπειες της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την δραματική αντίδραση των αγορών και τις απρέπειες Γιούνκερ.

Στην ομιλία του στην προγραμματική διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανέφερε ότι «οι έλληνες είμαστε σκληρά καρύδια» και τόνισε ότι η τρομοκράτηση του κόσμου που επιχειρείται από κυβέρνηση, αγορές και διαθενή media μπορεί να πεισμώσει τον κόσμο. Αν κόσμος πεισμώσει τότε «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτοξευτεί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα ο ίδιος υποδεικνύοντας τον Γιούνκερ για τις πρόσφατες δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι «μια φορά ακόμη να πούνε ότι προτιμούν ‘οικεία πρόσωπα’ στην κυβέρνηση και ο κόσμος δε θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσει Ελλάδα, αξιοπρέπεια, προοπτική».

Όπως έγραφα εχθές, το ίδιο φαγητό δεν μπορεί να ζεσταθεί πολλές φορές, γιατί κάποια στιγμή απλώς δε θα τρώγεται. Ο Τσίπρας βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη λογική γνωρίζοντας πως αυτό που έκανε τον κόσμο να ψηφίσει Σαμαρά στις εκλογές του 2012, μπορεί να κάνει τον κόσμο να αντιδράσει τελείως αντίθετα στις επόμενες εκλογές.

«Στη Θεσσαλονίκη δεν είπαμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε, είπαμε μόνο αυτά που μπορούμε να υλοποιήσουμε», είπε επαναλαμβάνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ρεαλιστικό. Το αντεπιχείρημα φυσικά της άλλης πλευράς είναι ότι η αντίδραση των αγορών μάλλον αμφισβητεί το γεγονός ότι η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χωρίς δραματικές συνέπειες για τις σχέσεις με τις αγορές.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των αγορών ο Τσίπρας επέλεξε μετωπική σύγκρουση, λέγοντας πως οι αγορές κάνουν τη δουλειά τους που είναι να παράγουν κέρδος για  τους επενδυτές, εμείς θα κάνουμε τη δική μας δουλειά που είναι η προστασία των αδυνάμων στρωμάτων και της δημιουργίας προοπτικής για τους πολίτες. «Φυσικά και τις υπολογίζουμε τις αγορές» σημείωσε, όμως το θέμα είναι κατά τον Τσίπρα, ποιος βαρά το νταούλι, «ή μιας και βρισκόμαστε στην Κρήτη» και ποιος χορεύει, για να συμπληρώσει πως εμείς θα βαράμε τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν.

Ο Τσίπρας δε θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από εδώ και έπειτα. Στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές θα πάμε με το ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ξεσηκώσει τον κόσμο ενάντια στο πατρονάρισμα εταίρων και αγορών και την κυβέρνηση να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολική κατάρρευση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει βέβαια να διαχειριστούν τα δύο κόμματα θα είναι το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας μετά από μάχη στήθους. Πάντως ο Τσίπρας απεύθυνε ευθύ κάλεσμα προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους λέγοντάς τους πως η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το κόμμα τους, γιατί δεν μπορεί να συμφωνούν με την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα. Η σύγκρουση τους επόμενους μήνες θα είναι έντονη και με όλα τα μέσα, είτε βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε όχι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων