Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Είναι η διπλή μάσκα η απάντηση στις μεταλλάξεις του Covid-19;

Μέχρι τώρα, οι μάσκες προσώπου αποτελούν ένα κοινό αξεσουάρ που φορούν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους από τον επικίνδυνο ιό COVID-19. Το να βλέπεις κάποιον σε μια μάσκα προσώπου πιθανώς δεν είναι τόσο σοκαριστικό όσο ήταν τον Μάρτιο του 2020.

Αλλά το να φοράς δύο μάσκες κάθε φορά είναι μια νέα τάση που έχει κερδίσει δημοτικότητα τις τελευταίες εβδομάδες και οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι καλή ιδέα να το δοκιμάσετε.

Όταν ο COVID-19 έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, υπήρχε έλλειψη ιατρικής μάσκας που χρειάζονταν απεγνωσμένα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Εκείνη την εποχή, ο ΠΟΥ δεν πρότεινε τη χρήση μάσκας για το ευρύ κοινό. Καθώς ο ιός μόλυνε περισσότερα άτομα και η διαθεσιμότητα των μασκών έγινε πιο σταθερή, το CDC άλλαξε τις οδηγίες του επισημαίνοντας ότι άπαντες θα πρέπει να φορούν μάσκα στις περισσότερες περιπτώσεις όπου θα έχουν επαφή με άλλα άτομα. Πρόσφατα, οι παρευρισκόμενοι στα προεδρικά εγκαίνια είδαν “διπλή απόκρυψη” και πολλοί άνθρωποι έλαβαν γνώση και αναρωτήθηκαν αν έπρεπε να κάνουν το ίδιο (μέσω της Healthline).

Οι περισσότερες μάσκες σημαίνουν περισσότερη προστασία;

HTML tutorial

Οι μάσκες έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στις προσπάθειες επιβράδυνσης και διακοπής της εξάπλωσης του ιού. Ενώ είναι πολύ αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σωστά, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν για το πώς θα ανταπεξέλθουν οι μονές μάσκες ενάντια στις νέες παραλλαγές COVID-19 που μπορεί να εξαπλωθούν πιο εύκολα. Ακόμη και ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, λέει ότι η διπλή κάλυψη είναι πιθανώς μια καλή ιδέα και θα μπορούσε να αυξήσει την προστασία σας από τον COVID-19.

Παρόλο που η επιστήμη δεν έχει δώσει ακόμη μια συγκεκριμένη απάντηση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι προσθέτοντας ένα ακόμα στρώμα, μπορεί να μειώσετε την ποσότητα των σταγονιδίων που περιέχουν ιό που ενέχει κινδύνους να σας μολύνει από το στόμα, τη μύτη σας ή και στον αέρα γύρω σας.

Ωστόσο, εάν οι μάσκες σας δεν εφαρμόζουν καλά και αφήνουν κενά όπου ο αέρας μπορεί να διαφύγει, δύο μάσκες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι σημαντικό να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι οι μάσκες σας ταιριάζουν άνετα στο πρόσωπό σας, ότι δεν διαρρέει αέρας από τις άκρες και ότι μπορείτε να αναπνέετε εύκολα. Εάν κανένα από αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνει, ήρθε η ώρα να βρείτε καλύτερες μάσκες.

Πηγή: https://www.healthdigest.com/322109/should-you-be-wearing-two-face-masks-instead-of-one/

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων