Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Είπα – ξείπα το ΥΠΕΚΑ για τη μετεγκατάστασή του

Την περασμένη Παρασκευή το ΥΠΕΚΑ με δελτίο τύπου, ανακοίνωσε ότι η μετεγκατάστασή του στο παλιό κτίριο του Μινιόν στην Ομόνοια ακυρώνεται. Ας σημειωθεί εδώ ότι η μετεγκατάσταση του υπουργείου, ήταν σχεδόν το πρώτο πράγμα που ανακοίνωσε ο σημερινός υπουργός καθηγητής του ΑΠΘ κ. Λιβιεράτος, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν ένα χρόνο. Μάλιστα μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με το επιτελείο της τρόικας, στο δελτίο τύπο που εξέδωσε το υπουργείο, σχεδόν το μόνο που ανέφερε ήταν ότι οι άνθρωποι των δανειστών δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους από την απόφαση του να μετακομίσει σε ένα «πράσινο κτίριο» στην καρδιά του υποβαθμισμένου κέντρου της πρωτεύουσας.

Μόνο που, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το επιτελείο του υπουργού, διαπίστωσε ότι το ακίνητο δεν μπορούσε να μισθωθεί από το υπουργείο. Ο λόγος; Απλός. Δεν το επιτρέπει ο Νόμος, που επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να μισθώνει ακίνητα μόνο από τους ιδιοκτήτες τους και όχι από «υπενοικιαστές». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το υπουργείο διαπραγματεύονταν μεν με την εταιρεία που εφέρετο ως ιδιοκτήτης, αλλά πραγματικοί ιδιοκτήτες του ήταν οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας.

Έτσι το νομικό επιτελείο του κ. καθηγητή –υπουργού, κατέληξε ότι μοναδικός τρόπος να προχωρήσει η υπόθεση, ήταν να περάσει τροπολογία που κατά παρέκκλιση θα επέτρεπε στο Δημόσιο να μισθώνει ακίνητα από ιδιοκτήτες με μη πλήρη δικαιώματα επί του μισθίου. Σκεφτείτε τώρα, με το τέλος του καλοκαιριού του 2012, όταν όλα ακόμη παίζονταν, να ασχολούνται και με νομοτεχνικές περικοκλάδες για τη νομιμοποίηση παράνομης απόφασης του ΥΠΕΚΑ.

Έτσι η υπόθεση έληξε άδοξα για τον κ. Λιβιεράτο, τους ιδιοκτήτες του ακίνητου, αλλά και για αυτούς που είχαν ετοιμάσει το «ντιλ» πριν από την άφιξη του σημερινού υπουργού στο ΥΠΕΚΑ. Την υπόθεση την είχαμε ξεχάσει. Μας τη θύμισε η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, αν και δεν πιστεύαμε ότι η μετεγκατάσταση θα μπορούσε ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα, αφού ξέραμε περίπου την κατάσταση του ακίνητου και το υψηλό κόστος της μετασκευής του σε υπουργείο.

Προηγούμενο άρθροΟ ουδέτερος κύριος Χίπστερ
Επόμενο άρθροΑχ, αυτά τα παιδιά

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων