Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου, που αφήνει πίσω της εικόνες αποκάλυψης και θανάτου, συνοδεύεται ωστόσο από αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Κατά τον επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Νταβίντ Αραχάμια, οι συνομιλίες βρίσκονται πλέον σε «αρκετά προχωρημένο στάδιο» και η Μόσχα έχει αποδεχθεί -προφορικά, όχι γραπτώς- τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας, εκτός από αυτές που αφορούν στο ζήτημα της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.
Από τη Ρωσία, ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική επιβεβαίωση.
Το Κρεμλίνο αναφέρει, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας «δεν είναι εύκολες, αλλά συνεχίζονται», ενώ η ουκρανική πλευρά «δείχνει» προς συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά πάσα πιθανότητα στην Τουρκία.
Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας» δήλωσε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο προτείνει μια 15ετή περίοδο διμερών συνομιλιών για το καθεστώς της Κριμαίας κατά την οποία Ρωσία και Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας τηλεφώνησε (χθες Παρασκευή), όπως και στον Βλαντίμιρ Πούτιν» λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση. «Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.
Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Εάν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε θα επιστρέψουμε στις μάχες, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις» ανέφερε.
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να επιλέξει την ουδετερότητα.
Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν κάποιους γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ρώσος εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία πρότεινε ένα πλαίσιο πέντε σημείων που περιλαμβάνει την πρόταση του Κιέβου περί ουδέτερου καθεστώτος της χώρας έναντι εγγυήσεων ασφαλείας από μια σειρά τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Τουρκίας, Κίνας και Πολωνίας) με ρήτρα συλλογικής άμυνας παρόμοιο με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ – «μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων».
Η Ουκρανία θα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια, χωρίς τη χρήση βίας.
Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
Την ίδια ημέρα, από την πλευρά της Ρωσίας ανακοινώθηκε δραστική μείωση επιχειρήσεων στα περίχωρα του Κιέβου και στο Τσερνίχιβ, ενώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.