Γράφει η Αντιγόνη Καψάλη
«Είσαι ο πρίγκιπας μου;» ρώτησε η ωραία κοιμωμένη ανοίγοντας τα μάτια της και αντικρίζοντας το πριγκιπόπουλο που μόλις της είχε δώσει το φιλί της ζωής. «Άργησες… σε περίμενα καιρό» είπε και το πριγκιπόπουλο βαθιά γοητευμένο, από τις λέξεις που έβγαιναν από τα ροδοκόκκινα χείλη της βασιλοπούλας, δεν ήξερε πώς να εκφράσει τη χαρά και το θαυμασμό του.
Στην εκδοχή της «ωραίας κοιμωμένης» του Charles Perrault, που δημοσιεύτηκε το 1967, εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος “prince charming” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει γοητευτικός πρίγκιπας. Έκτοτε σ᾽ όλα τα παραμύθια (ειδικά εκείνα που απευθύνονται περισσότερο στο γυναικείο πληθυσμό), είτε μιλάμε για ταινίες/σειρές, είτε για μυθιστορήματα, ο χαρακτήρας του prince charming κάνει πάντα την εμφάνιση του. Όσον αφορά τη μεταφορά παραμυθιών σε ταινίες ή σειρές, που είναι εποχής η που παραπέμπουν σε ένα παραμυθένιο παράλληλο κόσμο, (πχ στη πετυχημένη σειρά που παίζεται τώρα και σαρώνει: once upon a time, η στις ταινίες: “princess bride”, ”snow white”, “ever after” κτλ ) ο πρίγκιπας παρουσιάζεται ως ο πανέμορφος θαρραλέος και απίστευτα γοητευτικός άντρας, ντυμένος με χρυσοκέντητα κουστούμια αστραφτερά σπαθιά και όπλα και φυσικά δεν πάει πουθενά χωρίς το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο, το άσπρο άλογο.
Στα σύγχρονα παραμύθια της μεγάλης οθόνης, στα «modern fairy tales» όπως λέγονται, η ιστορία διαδραματίζεται στον τωρινό δικό μας κόσμο… και ο πρίγκιπας εμφανίζεται όχι ως γόνος βασιλικής οικογένειας αλλά ως ο πάμπλουτος εργένης που περιβάλλεται από μια αύρα αριστοκρατίας με τα χαρακτηριστικά εμφάνισης που ισχύουν και στον κλασσικό παραμυθένιο πρίγκιπα, διαθέτοντας δηλαδή και εκείνο το εκτυφλωτικό διάπλατο χαμόγελο και το σαγηνευτικό βλέμμα που είναι όλο υποσχέσεις. Το αποτέλεσμα αυτού του θανατηφόρου συνδυασμού είναι η συμπρωταγωνίστρια του να τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα και οι τηλεθεάτριες ,να καταλήγουν προσκολλημένες στις οθόνες τους, το βράδυ να κοιμούνται αγκαλιά με το λάπ τοπ τους όπου φυσικά και βρίσκεται μεγεθυμένη η φωτογραφία του εκάστοτε prince charming.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι οι σύγχρονοι “charming princes” στις σειρές: “Gossip girl” , “Sex andthe City” αλλά και σε ταινίες τύπου : “Bridget Jones’s Diary” κτλ. Στο “Gossip girl”, οι άντρες που μπορούν να χαρακτηριστούν με την ιδιότητα του prince charming, είναι δύο έφηβοι που συμπεριφέρονται ως ενήλικες, αθεράπευτα σέξι και γοητευτικοί, γυναικοκατακτητές που ζουν μες την χλιδή. Καθ’ όλη την διάρκεια των κύκλων της σειράς, τους παρακολουθούμε να μπλέκουν σε διάφορες καταστάσεις και στο τέλος όμως επικεντρώνονται σε μια γυναίκα καθολικά. Παρόλο που είναι έφηβοι (τουλάχιστον στην αρχή της σειράς) ο Chuck και ο Nate είναι πολύ κοντά σαν χαρακτήρες στο “πριγκιπικό δίδυμο” που παρουσιάζεται στο “BridgetJones’s Diary”, που δεν είναι άλλοι από τον Mark και τον Daniel. Η πρωταγωνίστρια καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δυο άντρες που φαντάζουν και οι δυο τους πριγκιπικοί. Συγκρίνοντας τα δύο ζεύγη αντρών, διαπιστώνουμε ότι ο Nate και ο Mark ανήκουν στην κατηγορία του σύγχρονου πρίγκιπα που αναφέρθηκε πιο πάνω, ενώ ο Chuck και ο Daniel αποτελούν έναν τύπο πρίγκιπα αλλιώτικο..πιο σκοτεινό με όλα τα παραπάνω στοιχεία: όπως τον πλούτο, τη γοητεία , τις γυναίκες στα πόδια τους, συν το καταλυτικό στοιχείο, της αίσθηση του μυστηρίου που τους περιβάλλει .Είναι μια διασταύρωση του bad boy με princecharming. Είναι ο James Bond σε πρίγκιπα. Σ αυτή τη κατηγορία ανήκουν χαρακτήρες όπως ο Mr. Big από το “Sex and the City”, η ο Rhett Butler από το “Όσα παίρνει ο άνεμος”.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, σε πολλές ταινίες και σειρές ο «prince charming», δεν έχει τίποτα απολύτως τo πριγκιπικό. Είναι το αδιάφορο αγόρι της διπλανής πόρτας, της μέτριας εμφάνισης του μέτριου εισοδήματος, είναι εκείνος που βρισκόταν μπροστά στα μάτια σου, και τον παίρνεις είδηση στο τέλος αφού έχεις περάσει τα χίλια μύρια και καταλαβαίνεις ότι αυτός είναι ο μόνος αληθινός κτλ κτλ. Αυτή η εκδοχή του prince charming, βασίζεται στο σκεπτικό ότι τα παραμύθια έχουν πολύ βαθύτερα νοήματα και συμβολισμούς, και ότι στα κλασικά παραμύθια όπου ο πρίγκιπας προβάλλεται ως ο ιδανικός άντρας που κυριαρχεί στα όνειρα των γυναικών, η αστραφτερή του εμφάνιση λειτουργεί ως συμβολισμός, για τον εσωτερικό πλούτο και όχι τον υλικό.
Πλέον ο όρος “prince charming”, χρησιμοποιείται και στην καθημερινή γλώσσα όταν αναφερόμαστε στον μεγάλο μας έρωτα ,στον ιδανικό άντρα η στον άντρα της ζωής μας, ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία από τις παραπάνω ανήκει η δεν ανήκει. Στατιστικά οι χαρακτήρες που ανήκουν στην κατηγορία της διασταύρωσης bad boy- prince charming, έχουν μεγαλύτερη πέραση στις γυναίκες, μάλλον λόγω του ότι τρελαινόμαστε για παραμύθια.
Και τι θέλει μια γυναίκα στην τελική, για να είναι ευτυχισμένη; ..απλά να έχεις κάτι από πρίγκιπα, από James Bond ,να την αρπάζεις και να την φιλάς στα ξαφνικά, να είσαι πανέξυπνος και γοητευτικός …. να σε θέλουν όλες αλλά εσύ να δίνεσαι ολοκληρωτικά, σωματικά και πνευματικά, μόνο σ αυτή.
Τόσο απλό!