Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις εισηγμένες. Ποιοι όμιλοι και κλάδοι αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις, ανεβάζοντας τις οικονομικές τους επιδόσεις. Πώς προβλέπεται να επηρεαστεί η αγορά. Αναλυτικός πίνακας.
Με έντονο ενδιαφέρον αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, το σύνολο των οποίων θα ανακοινωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Ήδη το Euro2day.gr είχε προϊδεάσει με δημοσίευμα του Ιουλίου για την πολύ καλή εικόνα των αποτελεσμάτων («Τέσσερις λόγοι για υψηλές προσδοκίες από τα εξάμηνα»), ωστόσο οι εξελίξεις που ακολούθησαν όχι μόνο επιβεβαιώνουν τις ανοδικές εκτιμήσεις, αλλά παράλληλα αναφέρονται και σε σαφώς ικανοποιητική πορεία των εισηγμένων και κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.
Ειδικότερα, πέρα από τα σχετικά ευρήματα του ρεπορτάζ, το +7% που κατέγραψε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, αλλά και η πολύ καλύτερη πορεία του εισερχόμενου τουρισμού κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αναμφίβολα αποτελούν παράγοντες που επηρέασαν τις κερδοφορίες των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μπορούσαν ενδεχομένως -από τη στιγμή που το περιεχόμενό τους ικανοποιήσει την αγορά- να τονώσουν την ψυχολογία μέρους των επενδυτών, που θεωρεί τις τρέχουσες τιμές των μετοχών στο ΧΑ ως πολύ απαιτητικές, μετά από το ράλι των τελευταίων δέκα μηνών.
«Όσο και αν κάποιοι περιμένουν τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των εταιρειών (θα μπορούσε να ειπωθεί ότι σε κάποιο βαθμό την έχουν ήδη προεξοφλήσει), η επισημοποίηση και η ποσοτικοποίηση αυτής της βελτίωσης μετράει πολύ περισσότερο από την όποια πρόβλεψη των αναλυτών. Σε πολλές περιπτώσεις, δείκτες P/E που με βάση τα κέρδη του 2020 βρίσκονται στο 20, στο 30 ή και στο 60, τώρα θα αρχίσουν να υπολογίζονται με βάση τα εκτιμώμενα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, οπότε θα αποκλιμακωθούν (βελτιωθούν) σε μεγάλο βαθμό.
Όσο και αν τα ποσοστά αύξησης των εταιρικών κερδών αναμένεται να καμφθούν κατά το δεύτερο μισό του 2021, είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση θετικότερου χρηματιστηριακού κλίματος, να πειστεί η συγκεκριμένη κατηγορία των επενδυτών πως τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτελούν το πρώτο βήμα μιας ανοδικής τάσης που θα διαρκέσει χρόνια. Βέβαια, το αν τελικά θα πειστεί και γενικότερα το τι θα γίνει τελικά στο μέλλον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πάντως, μέχρι τώρα έχουμε δει:
Ένα σαφώς ανοδικό σετ αποτελεσμάτων από εξαγωγικούς ομίλους (π.χ. Μυτιληναίος, Τιτάν, Coca-Cola HBC, Ικτίνος Μάρμαρα, Mermeren Kombinat).
Την επιστροφή των διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) σε κερδοφόρο πορεία (με τη συμβολή των κερδών από ανατίμηση αποθεμάτων), όπως και του ομίλου Fourlis.
Την πολύ καλή πορεία του ΟΤΕ, τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Quest Holdings και τη μεγάλη ανάκαμψη επιδόσεων από ΟΠΑΠ, Autohellas, Ideal, Π. Πετρόπουλος και άλλες εταιρείες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέχρι τώρα αθροιστικά κέρδη των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό τους αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο! (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
Σύμφωνα τώρα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναμένουμε:
Την εκτόξευση των αποτελεσμάτων σε πολλές εταιρείες του κλάδου πληροφορικής. Έτσι, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Entersoft και της Quest Holdings (της θυγατρικής της Unisystems συμπεριλαμβανομένης), πολύ μεγάλες αυξήσεις κερδών αναμένονται από εισηγμένες όπως η Profile (θα καταγράψει ιστορικό ρεκόρ), η Byte Computers, η Epsilon Net, η Space Hellas, η Performance Technologies και η Ίλυδα.
Έναντι των περυσινών ζημιών στις οποίες είχαν υποχρεωθεί στο πρώτο μισό του έτους, πολύ υψηλά κέρδη αναμένεται να εμφανίσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη κατηγορία σιδήρου-χάλυβα (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου), ενώ πολύ βελτιωμένες επιδόσεις αναμένονται και από άλλες εισηγμένες που επηρεάζονται από την οικοδομή και τις επενδύσεις (όπως π.χ. Σωληνουργεία Τζιρακιάν, ΒιοκαρπέτΒΙΟΚΑ +5,00%, Αλουμύλ και Interwood-Ξυλεμπορία).
Καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι αναμένει η αγορά και για τα αποτελέσματα τόσο της Viohalco όσο και των εισηγμένων θυγατρικών της ElvalHalcor και Cenergy.
Σαφώς βελτιωμένη αναμένεται η πορεία εταιρειών του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, όπως της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου (κέρδη ενδεχομένως υψηλότερα και από αυτά του 2019) και της Επίλεκτος (αναμένεται επιστροφή σε θετικό αποτέλεσμα, μετά από πολλά χρόνια, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου).
Βελτίωση στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους αναμένεται και για πολλές άλλες εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως για παράδειγμα Πλαίσιο, Ιατρικό Αθηνών, Medicon Hellas, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Βογιατζόγλου Systems, Centric (με τη συνδρομή κερδών χαρτοφυλακίου), Μουσικός Οίκος Νάκα (κλείνει χρήση κάθε 30ή Ιουνίου) κ.α.