Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε προσωρινά την πρόσβαση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο YouTube, το Twitter και το Facebook, εξαιτίας της δημοσίευσης των φωτογραφιών που δείχνουν τον απαχθέντα από μέλη της άκρας αριστεράς εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.
Ο εν λόγω εισαγγελέας, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ υπέκυψε στα τραύματα από σφαίρες την περασμένη Τρίτη, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο γραφείο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης, όπου μαχητές του παράνομου Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP-C), τον κρατούσαν όμηρο.
Το DHKP-C είχε στο μεταξύ καταφέρει να δημοσιεύσει μια εικόνα του Κιράζ υπό την απειλή όπλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι θα τον σκότωναν εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους. Παρόλα αυτά, οι δύο απαγωγείς του σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της απόπειρας διάσωσης.
Η απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τελέστηκε έπειτα από σχετική απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι αρχές θα έπρεπε να μπλοκάρουν 166 ιστοσελίδες που δημοσίευσαν τις αντίστοιχες φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων links με ιστορίες που δημοσιεύονταν από τουρκικές εφημερίδες με «αμφιλεγόμενες εικόνες».
Συνολικά, επτά τουρκικές εφημερίδες αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του Κιράζ.
Σύμφωνα με τον Ταϊφούν Ατζιάρ, επικεφαλής της Τουρκικής Αρχής Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (BTK), η απαγόρευση στο Facebook άρθηκε, αμέσως μετά τη συμμόρφωση της πλατφόρμας με την απόφαση του δικαστηρίου.
Η απαγόρευση στο Twitter άρθηκε αργότερα, κι ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε συμμορφωθεί με το αίτημα της Τουρκίας για την αφαίρεση εικόνων του Κιράζ υπό την απειλή όπλου. Ωστόσο, η απαγόρευση του YouTube παρέμεινε και αργά τη Δευτέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Google να αφαιρέσει το περιεχόμενο που δείχνει τη δολοφονία του εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της ομηρείας του, αλλιώς η πρόσβαση σε αυτό θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί.
Ο Μπουλέντ Κεντ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Φορέων Παροχής Διαδικτυακών Υπηρεσιών (ESB), δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet ότι η «διαδικασία» θα συνεχιζόταν και ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών αναμένονταν να εφαρμόσουν ταχύτατα την απαγόρευση.
Λίγο αφότου η απαγόρευση στο Twitter τέθηκε σε ισχύ, το hashtag #TwitterisblockedinTurkey έγινε δημοφιλές παγκοσμίως. Η Hürriyet σε απευθείας σύνδεση δημοσίευσε βήμα-προς-βήμα οδηγίες για το πώς να παρακαμφθεί η απαγόρευση, ενώ χρήστες του Twitter στην Τουρκία αποδοκίμασαν έντονα την προσπάθεια αποκλεισμού τους.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μπλοκάρει το Twitter και το YouTube. Είχε συμβεί και παλαιότερα κατά την προεκλογική περίοδο των τοπικών εκλογών του Μαρτίου του 2014 με προσωρινό αποκλεισμό των δύο μέσων, έπειτα από διαρροή ηχογραφήσεων που μαρτυρούσαν κρούσματα διαφθοράς στο εσωτερικό του κόμματός του τότε Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή απαγόρευση εκ μέρους της τουρκικής δικαιοσύνης προκάλεσε εκτεταμένη οργή, τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς.
Από την πλευρά του ο προεδρικός εκπρόσωπος, Ιμπραήμ Καλίν, υπερασπίστηκε την απαγόρευση. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα τη Δευτέρα, είπε ότι το δικαστήριο πέρασε την απόφαση επειδή κάποια μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν τη «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας».
Πηγές
Hurriyet
The Guardian