Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Ιταλία βρίσκεται για άλλη μια φορά στην «πρώτη γραμμή» της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης, αντικαθιστώντας την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της Frontex, του οργανισμού για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Η προειδοποίηση αυτή του Fabrice Leggeri ήρθε την ώρα που σχεδόν 1.000 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά της Ιταλίας την Τρίτη, σε έξι ξεχωριστές επιχειρήσεις από την ιταλική ακτοφυλακή. Τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μετά από ασφυξία που υπέστησαν κάτω από το κατάστρωμα της βάρκας στην οποία επέβαιναν.
Διαμορφώνοντας καινούρια σχέδια για την ενίσχυση των συνόρων της Ένωσης, ο Leggeri δήλωσε ότι η υπηρεσία πρόκειται να διεξάγει ελέγχους, τα λεγόμενα τεστ αντοχής, για να διασφαλίσει ότι τα κράτη της ΕΕ κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής για τη διαφύλαξη των συνόρων.
«Δεν πρόκειται για κάποια τιμωρία οποιασδήποτε χώρας, αλλά αφορά συλλογικά στην ενίσχυση της ζώνης του Σένγκεν και αποσκοπεί στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών και πιο ισχυρών εξωτερικών συνόρων», συμπλήρωσε ο Leggeri.
Εντούτοις, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση επέκρινε επιμέρους ορισμένες χώρες της ΕΕ για την αποτυχία τους να αναλάβουν την ευθύνη για την προσφυγική κρίση, κατηγορώντας τες ότι μετέρχονται εθνικιστικές πρακτικές.
«Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΟΗΕ ή η ΕΕ ακόμη περισσότερο αναλαμβάνει την ευθύνη, η οποία όμως έγκειται στην απόλυτη αποτυχία των κρατών μελών εκείνων και των κυβερνήσεων που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και παίζουν το εθνικιστικό χαρτί», δήλωσε ο Peter Sutherland.
Η Frontex υπογραμμίζει ότι η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον Απρίλιο, έπειτα από την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία στόχευε να σταματήσει τους ανθρώπους που διασχίζουν το Αιγαίο με την ελπίδα να φτάσουν στην Ελλάδα.
Από τότε, η Ιταλία έχει γίνει η κύρια οδός για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με εκατοντάδες ανθρώπους να ακολουθούν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο από τη Λιβύη σε καθημερινή βάση.
Πηγές: Reuters, Euronews