Από την Ι.Μητρόπολη Λαγκαδά
Η μνήμη του Ήρωα και Μακεδονομάχου Σταύρου Μπαρέτη, ο οποίος και υπήρξε εκ των πρωτεργατών για την απελευθέρωση της νήσου Σάμου, τιμήθηκε την 30η του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., εις την γενέτειρα του, το Κολχικό.
Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή τον εορτασμό για τα 102 χρόνια από την ενσωμάτωση της Σάμου με την Ελλάδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Σαμίων Θεσσαλονίκης «Ο Πυθαγόρας», η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο Δήμος Λαγκαδά και ο Λαογραφικός Όμιλος Κολχικού «Η Βαλάχτσια».
Το πρωί της Κυριακής εις τον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Κολχικού, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχεία ψάλθηκε Επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ Αναπαύσεως του εκ Κολχικού καταγομένου Μακεδονομάχου Σταύρου Μπαρέτη καθώς και επίσης όλων όσων έπεσαν ηρωικός μαχόμενοι για την απελευθέρωση του Ακριτικού νησιού.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Σάμου, ο οποίος και αναφέρθηκε με τον μεστό και γεμάτο θεολογικά μηνύματα λόγο του, στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Απόστολο Ανδρέα αναλύοντας επακριβώς την καρδιακή έκφραση, με την οποία πρώτος ανήγγειλε θριαμβευτικά την παρουσία του Κυρίου λέγοντας «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν».
Τόνισε ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι εκείνο Πρόσωπο, το οποίο όχι μόνο γεμίζει την καρδιά μας αλλά και σώζει τη ύπαρξή μας, γι αυτό και εμείς πρέπει να Ζούμε εν Χριστώ, με τον Χριστό και για τον Χριστό, ενθυμούμενοι πάντοτε ότι ο Χριστός είναι για εμάς τα πάντα.
Μέσα στην Εκκλησία, μας αποκαλύπτεται ο Χριστός. Μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας γνωρίζουμε τον Χριστό. Μέσα σε Αυτήν απολαμβάνουμε την χάρη Του και ετοιμάζουμε τη σωτηρία μας. Όλα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και την παράδοσή της μιλούν για τον Χριστό, γι’ αυτό και ο αληθινός Χριστιανός παντού οφείλει να βλέπει τον Χριστό. Κι αν μάς κυκλώνουν οι δυσκολίες της ζωής, τα διάφορα προβλήματα, κι αν τα εμπόδια υψώνονται ανυπέρβλητα ενώπιον μας, κι αν η ζωή μας στριμώχνεται από την καθημερινότητα και γίνεται πολλές φορές μαρτυρική και αδυσώπητη, τότε να έχουμε κατά νουν την συμβουλή του Αποστόλου Παύλου, ότι «τρέχομεν τὸν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα, ἀφορῶντες εἰς τὸν τῆς Πίστεως ἀρχηγὸν καὶ τελειωτὴν Ἰησοῦν» (Ἑβρ. ιβ’ 1-2), και ποτέ να μήν πάρουμε τά μάτια μας άπό τον Χριστο.
Εν συνεχεία κάνοντας μία σύντομο ιστορική αναφορά στα γεγονότα της Απελευθερώσεως, υπογράμμισε την ενότητα που είχαν όλοι τότε, ώστε με την Δύναμη και την βοήθεια του Κυρίου και χάρη στον δυναμισμό και την θυσία του Σταύρου Μπαρέτη, τον οποίο οι Σάμιοι τον τιμούν ως ήρωα και μάρτυρα της ελευθερίας τους κατάφεραν να απελευθερώσουν το νησί το 1912, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ευμάρεια και ή ευζωία είναι καταστάσεις προσωρινές και ευμετάβλητες.
Εκείνο πού μένει είναι η πατρίδα, η εθνική, πολιτισμική και θρησκευτική μας ταυτότητα, οι άξιες και τα ιδανικά πού προσδιορίζουν και καθορίζουν την καθημερινότητά μας, της δίνουν νόημα και την καταξιώνουν στον εθνικό συλλογικό βίο. Αυτά ακριβώς προάσπισαν οι αγωνιστές του 1912 με το θάρρος και το σθένος τους, αυτά διαφύλαξε ή απελευθέρωση και ή ενσωμάτωση στην Μητέρα Ελλάδα, κι αυτά καλούμαστε όλοι σήμερα, για μία ακόμη φορά να προστατεύσουμε και να μεταδώσουμε αλώβητα στις γενιές πού έρχονται.
Τις εόρτιες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αντώνιος Γυφτόπουλος, οι Δήμαρχοι, Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, η Ανεξάρτητη Βουλευτής κα. Αικατερίνη Μάρκου, εκπρόσωποι του Δήμου και της Δημοτικής Κοινότητος Κολχικού με επικεφαλίς των Πρόεδρο αυτής κ. Γεράσιμο Ταχματζίδη, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών Συλλόγων Σάμου και Κολχικού, ενδεδυμένοι με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές τους και κρατώντας τα διακριτικά τους λάβαρα, μαθητές και μαθήτριες με τις Ελληνικές Σημαίες ανά χείρας, καθώς και πολλοί Σάμιοι που ζουν στην Θεσσαλονίκη αλλά και Κολχικιότες, οι οποίοι και τίμησαν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο τον ένδοξο συντοπίτη και ελευθερωτή τους.
Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Συλλείτουργου τελέσθηκε κατάθεσις Στεφάνων στην Κεντρική Πλατεία του Κολχικού, η οποία και φέρει το όνομα του Ένδοξου Μακεδονομάχου, ενώ ακολούθησε Πολιτιστική Εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν το χρονικό της Απελευθερώσεως της Σάμου και η συμβολή σε αυτό το γεγονός, του Σταύρου Μπαρέτη, καθώς επίσης παραδοσιακά τραγούδια και χοροί των δύο τόπων, δίδοντας και με αυτό τον τρόπο ακόμα ένα μήνυμα ενότητας που χαρακτηρίζει το δέσιμο μεταξύ της περιοχής του Λαγκαδά και της Ιστορικής νήσου της Σάμου.