¨Η Θέση των Αρχαίων Ελληνικών στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα¨
Την Τέταρτη 26 Απριλίου 2017, το απόγευμα, στην πάντα φιλόξενη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη, το ΚΕ.ΑΣ.Μ. πιστό στις αρχές και τις αξίες του πραγματοποίησε μια ακόμη άκρως επιτυχημένη εκδήλωση.
Κατά την διάρκεια των τριών ομιλιών, 300 και πλέον παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τους ομιλητές, οι οποίοι μέσα από σοβαρά επιχειρήματα, συγκεκριμένες τοποθετήσεις και μεστό λόγο, μας παρουσίασαν τους λόγους και τις ευκαιρίες όπου η κλασσική παιδεία είναι χρήσιμη σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Π. Χουντής, Πρόεδρος του ΚΕ.ΑΣ.Μ. και φιλόλογος, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι νέοι θα έρθουν εγγύτερα στα Αρχαία Ελλληνικά και γιατί αυτά δεν πρέπει να καταργηθούν από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο Χρήστος Τσαγγάλης, Καθηγητής Φιλολογίας του ΑΠΘ και Διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κλασσικών τάξεων στο Λύκειο, ενώ έκανε λόγο για μία συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στον τομέα της κλασσικής παιδείας.
Τέλος, η Άννα Λάμαρη, Λέκτωρ Φιλολογίας του ΑΠΘ, παρουσίασε την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου ως πρότυπο (Case Study) για την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση άνθρωποι του οικονομικού και πολίτικου βίου της πόλης μα το σημαντικότερο, νέες και νέοι, 18-28 ετών με όρεξη και διάθεση να ακούσουν κάτι που τους αφορά.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕ.ΑΣ.Μ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του την σημασία που έχουν για τον Ινστιτούτο οι ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς και τον ωφέλιμο ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν στην ευρύτερη παίδευση των Ελλήνων πολιτών. Δεν έλειψε να αστειευτεί με το γεγονός ότι, παρότι Οικονομολόγος ο ίδιος, θα ήθελε να επανεξετάσει το ενδεχόμενο μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής εκ νέου.
Την συζήτηση συντόνισε επιτυχημένα ο Κωνσταντίνος Μουράτης, με εξειδίκευση στην Υπολογιστική Γλωσσολογία, ο οποίος φρόντισε να συνεχιστεί στο τέλος των ομιλιών μία δημιουργική κουβέντα μεταξύ ομιλητών και κοινού.
Το Ινστιτούτο ευχαριστεί θερμά όλους του παρευρισκόμενους, για την αθρόα συμμετοχή και τη δυναμική προσέλευση.
Γραφείο Επικοινωνίας και Τύπου Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης, Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος