Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Εκδίδεται στις ΗΠΑ o Ρώσος «Μάγος του Bitcoin»

To Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα για την έκδοση του 38 Ρώσου χάκερ στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι «ξέπλενε» χρήμα μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Ο Βίνικ, σύμφωνα με τις κατηγορίες των Αμερικανών, φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e. Ο ίδιος σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι είναι αθώος. Δήλωσε ότι δεν είχε ρόλο ιδρυτή ή διαχειριστή του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων και ότι μόνο ως τέχνικος είχε συνεργαστεί μαζί τους. Τα ίδια είχε ισχυριστεί και κατά την πρώτη συνεδρίαση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Η BTC-e είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Ωστόσο, βάσει του αμερικανικού εντάλματος κατά του Βίνικ, φέρεται να χρησιμοποιείτο και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών.

Το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε τελικά υπέρ της έκδοσής του στις ΗΠΑ, ακολουθώντας και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έκρινε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του 38χρονου Ρώσου. Ο εκζητούμενος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση, οπότε η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Αρειο Πάγο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων