Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Εκεχειρία στη Συρία εντός μίας εβδομάδας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι διεθνείς εταίροι μαζί με τους Σύρους και τις ομάδες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που συνήλθαν στο Μόναχο, ανακοίνωσαν την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία εντός μιας εβδομάδας, την πρώτη μέσα σε πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η πρόθεση είναι να εφαρμοστεί πλήρως το υπάρχον ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία.

Συγκεκριμένα, έχει διττό σκοπό: 1) Να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που έχουν αποκοπεί και τελούν υπό πολιορκία, και 2) να δοθεί χρόνος για την πλήρη επανέναρξη των αδιέξοδων ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η δεινή θέση των απλών Σύρων καθοδήγησε τις συνομιλίες κι έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

«Η αντίληψη πολλών μελών ήταν ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προσπαθώντας να αναγκάσει την παράδοση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης μέσω της λιμοκτονίας. Αποτελεί πεποίθησή μας, ότι αντί να πλήττει τον Daesh (ISIL/ISIS/Ισλαμικό Κράτος), αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα τον ενδυναμώνει, καθώς επωφελείται από αυτό το χάος», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας των ΗΠΑ.

Εντούτοις, καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών της Ρωσίας, όμως η Μόσχα δεσμεύτηκε να βοηθήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέρη.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που σήμερα καταφέραμε να συμφωνήσουμε στις αρχές της επίλυσης των ανθρωπιστικών προβλημάτων που μαστίζουν τη Συρία και βασίζονται στην ανεξαίρετη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, σε όλες τις αποκλεισμένες περιοχές. Αυτό θα γίνει με ολοκληρωμένο τρόπο, ώστε να μην γίνουν διακρίσεις εναντίον κανενός», δήλωσε από την πελυρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μια ομάδα εργασίας του ΟΗΕ θα εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για τις δύο πλευρές.

Η κύρια αντιπολιτευτική ομάδα της Συρίας χαιρέτισε την είδηση, αλλά ο ISIL, η al-Nusra και άλλες τρομοκρατικές ομάδες αναμένεται να αντιδράσουν στην διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά οι εναντίον τους επιχειρήσεις θα συνεχίσουν και θα ενταθούν.

Αυτό που ελπίζουν οι διπλωματικοί κύκλοι πλεόν, είναι να έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο momentum, προκειμένου όλα τα μέρη να επιστρέψουν σύντομα στη Γενεύη και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη πολιτικήςε λύσης στην κρίση της Συρίας.

Πηγές
Reuters
Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων