Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Έκκληση του ΠΟΥ στις πλούσιες χώρες να καταβάλουν 16 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Τετάρτη (9/2) τις πλούσιες χώρες να διαθέσουν επειγόντως 16 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία εξακολουθούν να λείπουν, για να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό του για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

«Η επιστήμη μας έδωσε τα εργαλεία» που απαιτούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας, «εάν αυτά διανεμηθούν με αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο, τότε θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τη COVID-19 ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία φέτος», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Εάν οι χώρες υψηλού εισοδήματος πληρώσουν δίκαια το μερίδιό τους στη χρηματοδότηση ACT-A, αυτό το πρόγραμμα» μπορεί να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να ξεπεράσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον COVID-19, τα χαμηλά τεστ και τις ελλείψεις φαρμάκων», τόνισε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την δίκαιη κατανομή των τεστ, των θεραπειών και των εμβολίων, επιμένει ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

HTML tutorial

Το ACT-A Accelerator, το αγγλικό ακρωνύμιο του Access to Instruments κατά του COVID-19, είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Με επικεφαλής τον ΠΟΥ, ο μηχανισμός αυτός στοχεύει να επιταχύνει την πρόσβαση σε εργαλεία κατά του COVID-19 σε μειονεκτούσες χώρες.

Ένα από τα συστατικά του είναι το σύστημα Covax, που εισήχθη από την αρχή της πανδημίας και πριν από την εμφάνιση αποτελεσματικών εμβολίων, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως. Ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου παραδόθηκαν μέσω του συστήματος στα μέσα Ιανουαρίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων