Έχουν εκκαθαριστεί και δοθεί στους δικαιούχους το 95% των κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 έως και τις 31 Ιουλίου 2022, ενημέρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ. Εκκρεμεί μόλις ένα 5%, που πρόκειται να δοθεί στο επόμενο διάστημα συμπλήρωσε, ενσωματώνοντας ουσιαστικά και τα στοιχεία του Αυγούστου που θα τα έχουμε αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως επισήμανε κάποιες περιφέρειες έχουν πετύχει εξαιρετικά ποσοστά στην έκδοση εκκρεμών συντάξεων, όπως το Νότιο Αιγαίο, η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία. Ξεκαθάρισε πως “‘Ο,τι είχε υποβληθεί πριν το 2019 έχει εκκαθαριστεί”, με εξαίρεση κάποιες ανελαστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Όπως ενημέρωσε, ανελαστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, είναι εκείνες που με υπαιτιόητα του ασφαλισμένου και όχι του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είτε γιατί υπάρχουν χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί, είτε δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, είτε γιατί δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
“Όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις έχουν εκκαθαριστεί στο απόλυτο” διαβεβαίωσε. “Για το 2022 έχει εκδοθεί το 83% των κύριων συντάξεων που έχει υποβληθεί μέσα στο έτος. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέσα στο 2022 βγαίνουν στους 3-4 μήνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που βγαίνουν στις 60 ημέρες”
Πόσες συντάξεις εκκρεμούν
Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000. Ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί εντός του Αυγούστου.
Υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν γι’ αυτές απορριπτικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν περί τις 11.000 αιτήσεις, όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων, που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.
Η πλειονότητα των συντάξεων που απομένουν αφορά σε συντάξεις Δημοσίου, όπου ήδη υλοποιείται ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, καθώς η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης ενός ασφαλισμένου αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξής του.
Οι Περιφέρειες με τις υψηλότερες επιδόσεις στην έκδοση εκκρεμών συντάξεων
Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ καταδεικνύουν ότι, το τελευταίο διάστημα, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και στους χρόνους έκδοσης των νέων συντάξεων.
Με βάση τα στοιχεία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κρατάει τα σκήπτρα της ταχύτερης απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, καθώς έχει εκδώσει το 96,45% των εκκρεμών κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 έως και τις 31 Ιουλίου 2022.
Εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην πρώτη πεντάδα με τις υψηλότερες επιδόσεις στην έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων – για αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα – περιλαμβάνονται οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 95,61%, Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 95,59%, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 94,84% και Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 94,50%.
Αμέσως μετά ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας, η οποία έχει προχωρήσει στην έκδοση του 94,31% των εκκρεμών κύριων συντάξεων και έπονται οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κέρκυρας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 94,17%, Αττικής με ποσοστό 92,95%, Πελοποννήσου με ποσοστό 92,38% και Θεσσαλίας με ποσοστό 92,32%, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Περιφέρειες Κρήτης με ποσοστό 91,55% και Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 88,69%.
Πηγή: ΕΡΤ