Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Μπλόκαρε η Βαλκανική οδός των προσφυγικών ροών που επιχειρούν να εισέλθουν βαθύτερα στην Ευρώπη, κυρίως λόγω των αυξημένων συνοριακών ελέγχων στη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Ίσως ήταν και η καλύτερη αφορμή για τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να σταματήσουν προσωρινά να δέχονται πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το «Spiegel-Online», τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι κλειστά από νωρίς σήμερα το απόγευμα. «Η Σερβία δεν επιτρέπει πλέον να περάσει κανείς από την ΠΓΔΜ. Και οι δύο χώρες βρίσκονται, μαζί με την Σλοβενία και την Κροατία, ως χώρες-τράνζιτ, στην Βαλκανική Οδό. Ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι κατά την έλευση προς Σλοβενία και Ουγγαρία οδήγησαν σε συμφόρηση των προσφύγων κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού», εξηγεί το περιοδικό και επισημαίνει ότι «μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ συζητείται αυτή τη στιγμή αν πρέπει μελλοντικά να φυλαχθούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα».
Η Ελλάδα «κατηγορείται ότι δεν φυλάσσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα προς την Τουρκία, κατηγορία την οποία απορρίπτει με ενόχληση», καταλήγει το δημοσίευμα.
Το τελεσίγραφο της Κομισιόν
«Μετεξεταστέα» αφήνει την Ελλάδα έκθεση-αξιολόγηση της Κομισιόν που περιγράφει «τρύπες» στον έλεγχο των συνόρων και τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και καθιστά πλέον παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο μιας de facto αναστολής της συμμετοχής μας στη συνθήκη Σένγκεν.
Η έκθεση επιρρίπτει στην Αθήνα «σοβαρή αμέλεια στις υποχρεώσεις της» ,«αδυναμία στη διενέργεια των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα αλλά και αναποτελεσματικότητα στις διαδικασίες ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.
Με βάση αυτή την έκθεση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου επιτρόπων περιέγραψε σαφώς ότι η Αθήνα έχει περιθώριο τριών μηνών για να εφαρμόσει τις «συστάσεις» που θα της δοθούν για να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων και της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μετά την πάροδο των τριών μηνών όπως εξήγησε ο κ. Ντομπρόβσκις θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης που δίνει το δικαίωμα στα άλλα μέλη της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους για έξι μήνες.
«Δεν συνδέεται προσφυγικό και Σένγκεν με το πρόγραμμα και το χρέος»
Ο κ. Ντομπρόβσκις σε ερώτηση αν το προσφυγικό συνδέεται με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους ήταν απολύτως σαφής πως τα δύο θέματα του προγράμματος και της Σένγκεν δεν συνδέονται.
(με πληροφορίες από Der Spiegel και The TOC)