Μεγάλη αναταραχή στις αγορές προκάλεσαν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Κίνας με τις ανακοινώσεις τους για «πάγωμα» και επιβράδυνση της πιστωτικής χαλάρωσης, που σημαίνει στενότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και σύντομα άνοδο των επιτοκίων. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν, ενώ βουτιά (7%) κάτω από τα 1300 δολάρια / ουγγιά έκανε ο χρυσός.
Ο διοικητής της αμερικανικής FED Ben Bernanke ανακοίνωσε την επιβράδυνση των αγορών ομολόγων από τα 85 δισ. δολάρια μηνιαίως εντός του 2013 και την πλήρη κατάργηση του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης Q3 εντός του 2014. Η κίνηση αυτή δείχνει πως η FED εκτιμά ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας θα είναι ταχύτερος από ό,τι μέχρι πρότινος προβλεπόταν.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ξαφνικά προέκυψε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς κλιμακώνεται η κόντρα της κινεζικής κυβέρνησης με το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών στο overnight repo να εκτιναχθεί στο 13,85%. Κι αυτό γιατί η Κεντρικής Τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις και να προχωρήσει σε νέα ένεση ρευστότητας στην αγορά, ξεκινώντας έτσι μια μάχη για έλεγχο του αρρύθμιστου τραπεζικού συστήματος.
Τα στοιχεία για την κινέζικη οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά: 1) το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στο 2,6% το 2012, 2) οι καθαρές κεφαλαιακές ροές – εκτός άμεσων ξένων επενδύσεων- στην Κίνα μειώθηκαν από 40-50 δισ. δολ. το Μάρτιο και τον Απρίλιο, στα 9 δισ. δολ. το Μάιο, 3) Η συναλλαγματική θέση των εμπορικών τραπεζών αυξήθηκε το Μάιο μόλις 67 δισ. γουάν, από 300 δισ. γουάν τον Απρίλιο. 4) Σε χαμηλό 9 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI (μεταποιητική δραστηριότητα) της Κίνας τον Ιούνιο, όπως και ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών.
Συμπέρασμα, για διαφορετικούς λόγους οι δύο κεντρικές τράπεζες κάνουν το ίδιο πράγμα: σταματούν την χωρίς όρια φθηνή ρευστότητα. Το κακό είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου το κάνουν ταυτόχρονα, που σημαίνει ότι η επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές θα είναι αισθητή. Εκτός εάν έχουν δεύτερες σκέψεις και παίζεται κάτι πιο μεγάλο από τα προφανή. Δηλαδή, άνοδο των επιτοκίων και των τιμών και επίλυση προβλημάτων δια του πληθωρισμού!…