Σαράντα τέσσερις ήμερες απομένουν μέχρι τις εκλογές. Αν δεν αλλάξει κάτι στους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, που φέρεται να έχει κάνει το Μαξίμου, τα κόμματα έχουν μπροστά τους 14 ημέρες πριν ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική περίοδος όπου θα ισχύσουν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών στα μέσα ενημέρωσης. Τα διλήμματα θα ενταθούν και οι τόνοι θα ανέβουν. Οι αψιμαχίες στη «συνοριογραμμή» των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, που ψάχνουν πολιτική στέγη και είναι κοντά στο να προσεγγίσουν τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσουν επιπλέον «τζαρτζαρίσματα». Στο κέντρο για άλλη μια φορά θα παιχτεί το «παιχνίδι» ή αλλιώς στο μεσαίο χώρο που συμπεριλαμβάνει και το μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Οι μετακινήσεις του συγκεκριμένου κοινού γέρνουν κάθε φορά την «εκλογική πλάστιγγα» σε αντίθεση με τον σκληρό πυρήνα της Δεξιάς και της Αριστερής πτέρυγας που μένει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις σε σχέση με την ψήφο του.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν βγάλει ήδη μπροστά τους αρχηγούς τους. Οι επικεφαλής των κομμάτων με τη σειρά τους έχουν καταλήξει στη «βιτρίνα», στους συνεργάτες δηλαδή με τους οποίους θα προσέλθουν στις κάλπες. Ο «γρίφος» των ψηφοδελτίων και η στρατηγική είναι πάγια: οι πιο ηχηρές ανακοινώσεις αφήνονται για το τέλος, όπως και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Η Βουλή πολύ σύντομα θα δώσει τη «σκυτάλη» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, στις περιοδείες των στελεχών, στις τοποθετήσεις των υποψηφίων στον τύπο και ενδεχομένως στο ή στα debate. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία όταν ο Αλέξης Τσίπρας «συγκρούστηκε» με τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Είναι γεγονός πως ο κανόνας θέλει τις προπορευόμενες δυνάμεις να μην «καίγονται» για την διεξαγωγή του debate. Και συνήθως οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις συναντήσεις τους διαφωνούν στις λεπτομέρειες. Το ορθό σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι η πραγματοποίηση δυο τηλεμαχιών. Μια ανάμεσα στους δυο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας και ακόμα ένας διάλογος που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Αν οι πρόσφατες εκλογές στην Κύπρο αποτελέσουν το παράδειγμα και για τις ελληνικές αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί της Αφροδίτης debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Καταλυτικό ρόλο τις ημέρες που απομένουν μέχρι οι Έλληνες ψηφοφόροι να βρεθούν στα παραβάν, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις. Όσο πλησιάζουν οι κάλπες η συσπείρωση των κομμάτων θα αυξάνεται, οι αναποφάσιστοι θα εγκαταλείπουν τη «γκρίζα ζώνη» και οι εταιρίες ερευνών θα πιάνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον «σφυγμό» της κοινωνίας. Η οικονομία περισσότερο, τα ζητήματα διαφάνειας και τα ελληνοτουρκικά πλέον λιγότερο μετά τον φονικό σεισμό στη γειτονική χώρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Πηγή: skai.gr