Στη 1 σήμερα (26.06.2023) το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός, έχοντας λάβει ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας από τους πολίτες για μια νέα, σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.
Εντολή, που όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, δίνει τη δύναμη στη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που έχει δεσμευτεί και εδραιώνει την κυριαρχία στην κεντροδεξιά, αποδυναμώνοντας την κεντροαριστερά.
Μετά τη χθεσινή, μεγάλη και ασφαλή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει με γοργούς ρυθμούς τη συγκρότηση της κυβέρνησης.
Το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί ανακοινώνει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα ορκιστεί το απόγευμα της Τρίτης (27.06.2023). Την Τετάρτη (28.06.2023) θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη έτοιμους τους “μπλε” φακέλους για τον καθένα από τα νέα κυβερνητικά στελέχη, από τα οποία θα ζητήσει να “σηκώσουν τα μανίκια” αμέσως και να πιάσουν δουλειά.
Τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα
Οι -μέχρι στιγμής- πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ομάδα του Μαξίμου, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, ο Σταύρος Παπασταύρου ως υπουργός Επικρατείας και ο Άκης Σκέρτσος ως υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Επικρατέστερος για τη θέση του κυβερνητικού εκπρόσωπου είναι ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο Μάκης Βορίδης προορίζεται για υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο και ενδεχομένως θα αναλάβει και το project της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προορίζεται για υπουργός Άμυνας με υφυπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά. Στη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών οδεύει ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αναπληρώτρια την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ και υφυπουργό τον Τάσο Χατζηβασιλείου. Ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για υπουργός Οικονομικών, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση. Στο υπουργείο Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαδέχεται τον Θάνο Πλεύρη. Για τη θέση του αναπληρωτή, ακούγονται τα ονόματα της Ειρήνης Αγαπηδάκη και του Μάριου Θεμιστοκλέους.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης φαίνεται να οδεύει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη Νίκη Κεραμέως να παραδίδει το υπουργείο Παιδείας στον Κυριάκο Πιερρακάκη και πηγαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Αναπληρωτής της Νίκης Κεραμέως θα είναι ο Θόδωρος Λιβάνιος και αναπληρωτής του Κυριάκου Πιερρακάκη, υπουργός Αθλητισμού ο Γιάννης Οικονόμου και υφυπουργός Παιδείας παραμένει η Ζέττα Μακρή.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οδεύει στο υπουργείο Υποδομών, με υφυπουργό τη βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το Δικαιοσύνης “παίζει” και το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναμένεται να είναι ο Κώστας Σκρέκας με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προορίζεται ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικάλων. Στο υπουργείο Τουρισμού οδεύει η Όλγα Κεφαλογιάννη, ένα υπουργείο που ήθελε από το 2019 και τότε δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά της με αποτέλεσμα να μείνει εκτός κυβέρνησης.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος -σύμφωνα με τα αρχικά σενάρια- προοριζόταν για το υπουργείο Ναυτιλίας. Ο Βασίλης Κικίλιας γίνεται υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Για το υπουργείο Μετανάστευσης, “παίζουν” τα ονόματα του Δημήτρη Καιρίδη και του Τάκη Θεοδωρικάκου.
Η Σοφία Ζαχαράκη είναι επικρατέστερη για να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Εργασίας, με υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και Πάνος Τσακλόγλου.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης προορίζεται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το μέχρι στιγμής σενάριο θέλει η Λίνα Μενδώνη, παρά τα όσα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού.
Πιθανότητες για μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ακόμη ο Γιώργος Σταμάτης, η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Ζωή Ράπτη.
Το μήνυμα Μητσοτάκη
“Οι στόχοι είναι ψηλοί και πρέπει να είναι ψηλοί. Σε μία δεύτερη θητεία, που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα, με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες, με καλύτερη, δημόσια δωρεάν υγεία, με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος, και μία ισχυρή πατρίδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκλογική νίκη, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα και ότι θα επιδιώκει πάντα ευρύτερες συναινέσεις.
Στην Πειραιώς, όπως διεφάνη και από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, συνδέουν την ασφαλή αυτοδυναμία που έδωσαν οι πολίτες στη ΝΔ με εντολή για αλλαγές στη δομή και της λειτουργία της χώρας και τους κράτους, με ρήξεις όπου χρειαστεί, προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω η θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον.
“Ήττα του λαϊκισμού”
Αποκωδικοποιώντας τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, “γαλάζια” στελέχη σημειώνουν ότι οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς αθροιστικά δεν πιάνουν καν το ποσοστό που είχε λάβει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2019 (31,53% έναντι περίπου 30% σήμερα), και εκτιμούν ότι πρόκειται για “ήττα των δυνάμεων του λαϊκισμού”.
“Φάνηκε ξεκάθαρα στην κάλπη ποιους θεωρούν οι πολίτες προοδευτικούς και ποια είναι η προοδευτική πολιτική που οραματίζονται για το μέλλον”, δηλώνει στο newsit.gr στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Οι εκτιμήσεις για τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ.
Όσον αφορά στην είσοδο στη Βουλή των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ., η εκτίμηση της Πειραιώς είναι ότι η παρουσία τους δεν μπορεί να επηρεάσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας κυβέρνησης και ούτε να “θολώσει” το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη στη Ν.Δ. για μια νέα, σταθερή διακυβέρνηση την επόμενη τετραετία.