Προ των πυλών βρίσκονται πλέον οι εκλογές στη χώρα μας. Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι έτοιμοι, ενώ ενημερωμένη είναι και η εφαρμογή του ΥΠΕΣ, «Μάθε που ψηφίζεις», που περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.
Τα εκλογικά κέντρα, θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την τοπική ώρα κάθε περιοχής.
Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό είναι ότι δεν ψηφίζουν με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουν μόνο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα, πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Πώς θα βρείτε πού ψηφίζεται με ένα κλικ:
Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/
Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
Η σταυροδοσία ανά εκλογική περιφέρεια
Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή. Να διευκρινίσουμε καταρχάς ότι στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+) και όχι νι (v) ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Πώς μπορείτε να ψηφίσετε χωρίς την ταυτότητά σας
Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Απορία όλων είναι τι κάνουμε αν έχουμε χάσει την ταυτότητά μας και αν μπορούμε να ψηφίσουμε.
Ο νόμος είναι σαφής: τα έγγραφα του Gov.gr Wallet έχουν την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά για κάθε διαδικασία εντός Ελλάδος.
Μάλιστα, στις επικείμενες εκλογές 2023 επιτρέπεται ρητά η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου μέσω των ψηφιακών πιστοποιητικών.
Οι κυρώσεις αν δεν ψηφίσετε
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).
Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και
όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.
Ποιοι θα έχουν δωρεάν διόδια
Οι μπάρες (συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) θα είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προ των εκλογών για όσους οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων θα διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτη προ των εκλογών, με τη επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων που θα πιστοποιούν την ιδιότητα του οδηγού.
Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 η δωρεάν διέλευση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους είχε ξεκινήσει από τις 10 το πρωί).
Όσον αφορά τώρα το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα μπορεί να περάσει από τα μετωπικά διόδια χωρίς να πληρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα είναι για λίγο περισσότερο από δύο ημέρες, καθώς θα λήξει στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας μετά τις εκλογές.
Ποιοι δικαιούνται άδεια για ψήφο
Η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών.
Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α.), ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ως εξής:
για εργαζόμενους με πενθήμερο:
από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες
για εργαζόμενους με εξαήμερο:
από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες
Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.
Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.