Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές… ελέω Brexit

Η επίθεση των Τόρι, η κίνηση Ρουά ματ και η στρατηγική της Μει και Κόρμπιν

Ως κεραυνός εν αιθρία ήρθε το διάγγελμα της Πρωθυπουργού της Βρετανίας μέσα στην εβδομάδα προαναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου. Ο αιφνιδιασμός αυτός αποτελεί την πρώτη κίνηση της Μει προκειμένου να επικρατήσει στην Βουλή των Κοινοτήτων. Την ίδια ώρα όλοι οι οιωνοί μαρτυρούν πως οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και πως τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Από το δημοψήφισμα του Brexit, στις εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, από τις Ολλανδικές κάλπες στις Γερμανικές εκλογές κι από την κρίσιμη αναμέτρηση της Γαλλίας στην εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα για στήσιμο των καλπών ακόμη και στην Ιταλία. Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε μια εκλογική δύνη που διαρκώς μεγαλώνει, περιπλέκοντας τις πολιτικές εξελίξεις σε τέτοιο σημείο που δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει με ασφάλεια πως μπορεί να τελειώσει η χρονιά για την Γηραιά Ηπειρο.

Παρόλα αυτά ο λόγος για τον οποίο η Τερέζα Μέι θέλησε να προκαλέσει εκλογές καθώς η ίδια έγινε πρωθυπουργός λόγω της παραίτησης του Κάμερον μετά την επικράτηση του Brexit και όχι από την λαϊκή ψήφο. Οπότε επειδή η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη περιδίνηση με τις διαδικασίες που απορρέουν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επιδιώκει μια λαϊκή εντολή στο όνομά της για να διαπραγματευτεί με τον δικό της τρόπο το Brexit.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «doublescore» των Τόρι

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σχέδιο της δύσκολα θα κινδυνεύσει, αφού το Συντηρητικό Κόμμα συγκεντρώνει προηγείται με 21 ποσοστιαίες μονάδες από το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα.

Μάλιστα σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με 48%, ακολουθούμενο από το Εργατικό Κόμμα με 24%, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα οι δημοσκοπήσεις δίνουν 12% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 7% στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), και σε διάφορους άλλους το υπόλοιπο 9%.

Η Μέι με μια μεγάλη πλειοψηφία στη βουλή θα έχει την δυνατότητα να επιδιώξει ένα Brexit όπως η ίδια το σκέφτεται, με την Βρετανία να είναι απαλλαγμένη από τις “αλυσίδες” της κοινής αγοράς αλλά απολαμβάνοντας τα οφέλη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

Τι σημαίνουν για το Brexit οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Μια εκλογική αναμέτρηση που θα προσδώσει μια ικανοποιητική πλειοψηφία στην Τερέζα Μέι, αναπόφευκτα, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για το Brexit. Οπότε σε αυτήν την φάση δεν πρόκειται να διασαλευτεί η πορεία του λόγω των εκλογών, ενώ πρόκειται η Κυβέρνηση να συνεχίσει να τηρεί το χρονοδιάγραμμα.

Σε ότι αφορά το ράλι της στερλίνας, η αγορά πρόκειται να απορροφήσει τις απώλειες που υπήρξαν μετά την ανακοίνωση της Μέι. Άλλωστε γενικά η πρώτη αντίδραση όταν αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις συνθήκες είναι η απομόχλευση των θέσεων.

Η στρατηγική του Κόρμπιν

Παρόλο που τα πράγματα για τον ηγέτη των Εργατικών είναι πολύ δύσκολα λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του κόμματος, το κλίμα πρόκειται να αναστραφεί, αν ο πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος, όπως με επιτυχία το έχει κάνει στο παρελθόν και αν οι κεντρώοι Ελεύθεροι Δημοκράτες αυξήσουν τα ποσοστά τους, γεγονός που θα στερήσει την αυτοδυναμία στους Συντηρητικούς εξαναγκάζοντας τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς αυτή η κυβέρνηση θα αποφασίσει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες.

Αυτό που επιδιώκει είναι να προσφέρει στους Βρετανούς μια εναλλακτική επιλογή για την αντικατάσταση μιας κυβέρνησης που, σύμφωνα με τον ίδιο, απέτυχε να τονώσει την οικονομία, επιδείνωσε το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών και προέβη σε καταστροφικές περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Με λίγα λόγια, ο Κόρμπιν εστιάζει περισσότερο στην οικονομία παρά στη διαχείριση του Brexit. Η μάχη που επέλεξε να δώσει είναι κατά της λιτότητας των Συντηρητικών. Αλλά αν τη χάσει, όπως διαφαίνεται τουλάχιστον σήμερα, είναι πολύ πιθανό να χαθεί και ο ίδιος.

Ρουά ματ από την Μει: Σταματά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών

Η στρατηγική της Τερέζας Μει δεν σταματά όμως εκεί καθώς η ίδια πρόκειται να εντάξει στο μανιφέστο της ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία.

Ακόμα στο μανιφέστο της για τις εκλογές η πρωθυπουργός πρόκειται να συμπεριλάβει και την δέσμευση ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Αιφνιδιασμένη η Ευρώπη με τις πρόωρες εκλογές

Η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει προκαλέσει έκπληξη στους κόλπους της Ευρώπης. Ο Ντόναλντ Τουσκ για τις εξελίξεις στη Γηραιά Αλβιώνα, από κάποιους θεωρήθηκε ως ένα μάθημα για το τι μπορεί να πει κάποιος, όταν δεν μπορείς να πεις πολλά.

Oι Βρετανοί ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν σήμερα στη Βρετανία προκειμένου να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με το είδος των σχέσεων που επιθυμούν να έχει το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Η Γερμανία ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσδώσει μεγαλύτερη «σαφήνεια» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων