Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος
Προϋπόθεση των εκλογών που έρχονται είναι μια κάποια συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους «Θεσμούς», που θα επικυρωθεί ασφαλώς από τον ευρωπαϊκό «παραθεσμό» του Eurogroup!
Γιατί τα λες ανάποδα, λοιπόν; Γιατί διαστρέφεις την πραγματικότητα, θεωρώντας τις εκλογές καταφυγή, σε περίπτωση που δεν επιτευχτεί συμφωνία; Είναι που δεν καταλαβαίνεις την πολιτική διαδικασία που ορίζεται από την οντολογία της σχέσης των ελληνικών κυβερνήσεων με τη τρόικα, ή μήπως επειδή δεν γνωρίζεις άλλη μορφή επικοινωνιακής πολιτικής εκτός από την χαμηλού επίπεδου προπαγάνδα, με θύματα, θύτες, ήρωες και εσταυρωμένους που είναι βέβαιον πως μόνον εσύ μπορείς να αναστήσεις;
Γιατί τα βαγόνια της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης, κινούνται στις προπαγανδιστικές ράγες που κατασκευάζει η κυβέρνηση, με έμμεση τουλάχιστον υποστήριξη από τους «Θεσμούς», σε ό, τι αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών; Γιατί βλέπουν το ενδεχόμενο εκλογών ως αποτέλεσμα της μη-επίτευξης συμφωνίας με τη τρόικα, έστω και στο πλαίσιο ενός μερικού / προσωρινού «κλεισίματος της αξιολόγησης» και υπό όρους διασφάλισης του προγράμματος, με την πρόνοια για λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων;
Είναι πολιτικός ορθολογισμός αυτός, από αυτούς που υπερηφανεύονται για τον ορθολογικό στοχασμό τους;
Προφανώς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να παραδεχτούν πως η πολιτική διαδικασία και το οικονομικό της αποτέλεσμα στη χώρα μας, τα τελευταία επτά χρόνια, είναι προϊόν ανωμαλίας. Υπάρχει θεσμική ανωμαλία στην ΕΕ, στο ζήτημα της εμπλοκής της τρόικας στην ελληνική κρίση, καθώς ασφαλώς και διαρκής θεσμική ανωμαλία στο εσωτερικό της Ελλάδας. Και είναι αυτή η ανώμαλη θεσμική δομή που απαιτεί αντικειμενικά βουλευτικές εκλογές μετά από κάποια συμφωνία για την επέκταση και αναθεώρηση του προγράμματος της τρόικας, έτσι ώστε να είναι πάντα μια άλλη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τη συμφωνία στην πράξη – για να εξισορροπείται κάπως το πολιτικό κόστος.
Μόνον έτσι θα μπορούσε να διασωθεί όπως-όπως το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, μέσω της διασκέδασης των πολιτικών επιλογών κάθε προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες καλείται να θεσπίσει ως μέτρα λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης η επόμενη κυβέρνηση, με διορθωτικό μάλιστα τρόπο, δηλαδή με κοινωνικώς περισσότερο επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα από εκείνα που προϊδέαζε η αρχική, γενική συμφωνία των προηγούμενων κυβερνητών. Έτσι παίζεται το «παιχνίδι», για να λένε οι προηγούμενοι στους επόμενους: Εσείς είστε που καταστρέψατε τη χώρα! Αν είχαμε παραμείνει εμείς στα πράγματα η τρόικα και τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν! Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε ένα λιγότερο επώδυνο κοινωνικώς πακέτο μέτρων! Άρα… και η φτηνιάρικη προπαγάνδα συνεχίζεται, όσο δεν αποδεικνύει ο λαός πως δεν συναποτελεί μια μάζα από ηλίθιους. Αλλά και να το αποδείξεις ως λαός πάλι δεν θα το καταλάβουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των κομμάτων. Έτσι έμαθαν και δεν έχουν σκοπό να μεταβάλουν πληκτικές ρουτίνες, κουβέντες και μπανάλ στρατηγικές!
Η «αποχή» στις προηγούμενες εκλογές, αποτέλεσε μια μορφή έντονης αντίδρασης από αυτούς που τα αντέχουν και τα ανέχονται σχεδόν όλα, εκτός από την ένταξή τους στη κατηγορία των ηλιθίων. Ξέρεις, αναγνώστη μου, υπάρχουν ευφυείς κατά τα άλλα άνθρωποι, οι οποίοι συμμετέχοντας έστω και εμμέσως σε ένα σικέ πολιτικό παιχνίδι, μεταβάλλονται σε ηλιθίους. Αυτού του είδους οι «ηλίθιοι» είναι που νευριάζουν με τον εαυτό τους κάποια στιγμή, επειδή νοιώθουν να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι «μαλάκες»!
Αν ξέρατε εκεί στους κυβερνητικούς κόλπους (: κύκλους και τετράγωνα) του Αλέξη Τσίπρα, πόσους πολλούς κάνετε να νοιώθουν «μαλάκες», με τη τακτική προπαγάνδας που ακολουθείτε τον τελευταίο καιρό, είμαι βέβαιος πως θα είχατε αποφύγει τον μιμητισμό των τελευταίων ημερών των προηγούμενων στη κυβερνητική εξουσία. Όσοι ασκούν κουραστικά βλακώδη και δραματικά φτηνιάρικη αντιπολίτευση στη κυβέρνηση Τσίπρα, στερούμενοι όπως φαίνεται γνώσης και ταλέντου, μιλούν για «επικοινωνιακά παιγνίδια σε βάρος της χώρας», τη στιγμή κατά την οποία στο μόνο «παιχνίδι» που επιδίδεται ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης είναι εκείνο με τα νεύρα αυτού που μοιάζει να τον θεωρούν «μαλάκα»!
Συμβουλή: Εδώ που φτάσαμε, ακόμη και τα αδιανόητα πριν από λίγα χρόνια ή μήνες θα μπορούσαν να γίνουν ανεχτά, όχι όμως αυτή η τρέχουσα, προπαγανδιστική συμπεριφορά της κυβέρνησης που αναφέρεται σε ένα κοινό δομημένο από μαλάκες! Τα κακότεχνα, ανιαρά και τόσο όμοια με εκείνα των προηγούμενων, επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, διαμορφώνουν ένα διαλογικό (discursive) περιβάλλον στην Ελλάδα, όπου οι εκλογές δεν θα έχουν κανένα απολύτως νόημα. Αυτό επιδιώκετε; Συνειδητοποιείτε πού οδηγεί αυτό; Ξέρετε, η δημοκρατία δεν είναι φυσικό, αυτονόητο φαινόμενο, ούτε ένα φτηνό καπιταλιστικό κόλπο! Είναι μια δύσκολη και πολυσύνθετη πολιτική διαδικασία που προϋποθέτει για την ανάπτυξή της μια μορφή επικοινωνίας που δεν θα δομείται στη βάση μιας παράστασης για τον οπαδό με γηπεδική κουλτούρα, τον «στρατευμένο», ή τον «μαλάκα»!